George Ord

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Ord (1781–1866)

George Ord (4. maaliskuuta 1781, Philadelphia, Pennsylvania – 24. tammikuuta 1866) oli yhdysvaltalainen ornitologi ja kirjailija.

Ord syntyi Philadelphiassa köydentekijän perheeseen. Hänen äitinsä oli Rebecca Lindemeyer. Hänen isänsä, myös George Ord, oli entinen merikapteeni, joka valmisti köysiä ja kauppasi niitä. Nuorempi George seurasi häntä matkoilla vuodesta 1800 alkaen ja jatkoi isänsä työtä tämän kuoltua 1806. Vuonna 1829 hän luopui kaupanteosta voidakseen omistaa aikansa tieteelle. Koulunsa Ord kävi Philadelphiassa.

1806 George Ord nai Margarette Biays'in ja heille syntyi 3 lasta, joista 2 kuoli jo lapsena. Margarette kuoli 1815, ja Ord meni uusiin naimisiin naisen kanssa, jonka nimi ei ole tullut julkisuuteen, ja joka taisteli mielisairauttaan vastaan lähes koko heidän avioliittonsa ajan.

1815 Ordista tuli Philadelphian Academy of Natural Sciences seuran jäsen ja myöhemmin seuran puheenjohtaja. 1817 hänet hyväksyttiin jäseneksi American Philosophical Society seuraan, jossa hän toimi merkittävällä tavalla muun muassa seuran sihteerinä, varapuheenjohtajana, kirjastonhoitajana, lahjoittajana ja valtuutettuna.

Ord oli Alexander Wilsonin hyvä ystävä ja tukija, seuraten tätä monilla hänen matkoillaan halki Amerikan. Wilsonin kuoltua 1813 Ord kirjoitti valmiiksi kahdeksannen ja yhdeksännen osan Wilsonin laajasta teoksesta American Ornithology. Viimeinen osa tuli painosta 1814. Hän julkaisi Wilsonin elämäkerran 1828, ja kustansi myös kumppaniensa Thomas Sayn (1787–1834) ja Charles Alexandre Lesueurin (1778–1846) elämäkerrat. Hän toimi avustajana Samuel Johnsonin tietosanakirjan laajentamisessa ja Noah Websterin tietosanakirjan ensimmäisessä painoksessa.

Merkittävää oli hänen julkinen vihamielinen suhtautumisensa John James Auduboniin, jonka maalauksista hän ei pitänyt, ja joka hänen mielestään yritti anastaa Wilsonin aseman amerikkalaisena lintumaalarina. Ord oli tunnettu suorapuheisuudestaan ja voimakkaista mielipiteistään. Hän arvosteli kärkevästi myös toista suurta amerikkalaista luonnontieteilijää, Thomas Nuttallia.

George Ord on haudattu Wilsonin viereen Philadelphian Gloria Dei Church'in hautausmaalle.

Ordin tieteelle kuvailemia lintulajeja on muun muassa pikkujoutsen.