The Curse of Capistrano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Curse of Capistrano
Alkuperäisteos
Kirjailija Johnston McCulley
Kieli englanti
Genre seikkailu, western
Kustantaja All-Story Weekly
Grosset & Dunlap
Sivumäärä 300
Seuraava The Further Adventures of Zorro
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

The Curse of Capistrano on alun perin 1919 lukemistolehtenä julkaistu Johnston McCulleyn kirjoittama novelli, joka on ensimmäinen tarina kuvitteellisesta sankarista Zorrosta. Tarina julkaistiin myöhemmin 1924 kirjana ja nimettiin 1920 ilmestyneen elokuvan mukaan The Mark of Zorro.

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCulleyn tarina julkaistiin All-Story Weekly lehdessä 9. elokuuta - 6. syyskuuta 1919 välisenä aikana. Vuotta myöhemmin siitä tehtiin elokuva Zorron merkki, jonka suosion myötä kirjoja kustantava Grosset & Dunlap julkaisi tarinan samalla nimellä kirjana 1924.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eletään 1800-lukua, kun Kalifornia on Espanjan hallinnassa. Kalifornian intiaanit ovat joutuneet korruptoituneiden armeijan komentajien uhreiksi. Rikkaaseen tilanomistaja sukuun kuuluva Don Diego Vega elää salaa kaksoiselämää pyrkiessään taistelemaan korruptiota vastaan mustaan pukeutuneena lainsuojattomana sankarina Zorrona. Häntä avustaa kuuro ja mykkä palvelija Bernardo, kun Zorro pyrkii pääosin estämään kapteeni Ramonin ja kersantti Gonzalesin huonot aikeet. Don Diegon elämään vaikuttaa myös hänen rakkauden kohteensa Lolita Pulido, kun hänen isänsä Alejandro Vega neuvottelee köyhtyneen tilanomistajan Pulidon kanssa poikansa menevänsä naimisiin nuoren aatelisnaisen kanssa. Sitä vastoin Lolita on kiinnostunut urheasta Zorrosta, kuin kömpelöstä ja musikaalisesta Diegosta.[2] Tarina sijoittuu useisiin eri kaupunkeihin ja kyliin, kuten Pueblo de Los Ángelesiin ja San Juan Capistranoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]