Teemasivu:Fysiikka/Kuvapoiminta/13

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hubble Ultra Deep Field

Hubble Ultra Deep Field (lyh. HUDF) on galaksienvälisestä avaruutta esittävä kuva, joka otettiin avaruusteleskooppi Hubblella 3. syyskuuta 2003 ja 16. tammikuuta 2004 välisenä aikana.

Kuvan himmeimmät kohteet ovat kaukaisia galakseja, joista tuleva säteily on punasiirtynyt voimakkaasti ja siksi ne näkyvät syvän punaisina. Suurin kuvasta mitattu galaksin punasiirtymä on 5,8. Tämän perusteella voidaan päätellä, että kuvassa näkyy avaruutta noin 13 miljardin valovuoden matkalta. Se on syvin avaruudesta näkyvän valon aallonpituudella otettu kuva.

Kuva on otettu Sulatusuunin tähdistön alueelta kohdasta, jossa ei ole juurikaan Linnunradan tähtiä ja siten hyvä näkyvyys galaksienväliseen avaruuteen. Kuvan epookin 2000,0 mukainen rektaskensio on 3h 32m 40,0s ja deklinaatio −27° 47' 29". Kuvan sivun pituus vastaa 1/10 Kuun säteestä ja siinä näkyvän taivaan alueen pinta-ala on 11,5 neliökaariminuuttia. Hubble Ultra Deep Field on muodostettu kahdella Hubble-teleskoopin kameralla (ACS ja NICMOS) otetuista yhteensä 800 erillisestä valotuksesta, joiden saamiseksi kuvassa näkyvää taivaan aluetta valotettiin yhteensä 15,8 vuorokautta. Kuvan ottamisen aikana avaruusteleskooppi ehti kiertää Maan 412 kertaa.