Teemasivu:Elokuva/Artikkelipoiminta/2007-10

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

King Kong on vuonna 1933 valmistunut yhdysvaltalainen elokuva.

Kuuluisa brittiläinen kirjailija Edgar Wallace oli mukana kirjoittamassa elokuvan käsikirjoitusta. Hän kuitenkin kuoli ennen sen valmistumista. Elokuvan käsikirjoitus julkaistiin romaanimuodossa ennen elokuvan julkaisua jo vuonna 1932. Romaanin kirjoittajiksi ilmoitettiin Edgar Wallace ja Merian C. Cooper, vaikka sen todellisuudessa kirjoittikin Delos W. Lovelace. Wallacen osuus tarinan kehittelyssä oli kaikista vähäisin, mutta kirjaa myytiin hänen nimellään.

Tarina kertoo jättiläisgorillan ja nuoren naisen välisestä rakkaudesta. Elokuva oli aikanaan maailmanmenestys ja elokuvasta on julkaistu useita jatko-osia. Samana vuonna sama tuotantotiimi julkaisi elokuvalle jatko-osan, King Kongin poika.

Elokuvasta on julkaistu myös kaksi uudelleenfilmatisointia, joiden juonta on osittain muutettu. John Guillerminin ohjaama King Kong (1976) siirsi tapahtumat 1970-luvulle ja sijoitti loppukohtauksen Empire State Buildingin sijasta vastavalmistuneeseen World Trade Centeriin. Peter Jacksonin ohjaama King Kong (2005) on sijoitettu 1930-luvulle ja on uskollisempi alkuperäiselle elokuvalle. Poiketen kahdesta edeltäjästään, jotka käyttivät animaatiota ja mekaanisia nukkeja, Jackson loi Kongin ja muut elokuvan hirviöt digitaalitekniikalla. Elokuva oli Suomessa kokonaan kielletty 1933-1939.