Talonmies

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kiinteistönhoitaja

Talonmies eli kiinteistönhoitaja on rakennuksen ylläpidosta vastaava henkilö. Aiemmin talonmiehet asuivat hoitamassaan rakennuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä, mutta nykyään vastaavista tehtävistä vastaa useimmiten huoltoyhtiö. Erityisesti Helsingin kantakaupungissa talonmiehiä on vielä monessa taloyhtiössä.

Talonmiehen tehtäviin kuuluu kiinteistön tekninen ylläpito, ympäristön siistiminen ja turvallisuuden pitäminen. Talonmiehen tehtäviin kuuluvat myös kaikenlaiset pikkutyöt, joihin ei vaadita erityistä ammattitaitoa. Usein talonmiehen tehtäviin kuuluvat myös järjestyksen ylläpitäminen (vahtimestari) ja talon omistajan edustaminen asukkaisiin päin, joskus myös kiinteistön siivoustyöt. Talonmiehestä käytetään myös nimityksiä talkkari, huoltomies, laitosmies ja vahtimestari sekä erikoisammattimies. Talotekniikkaa voi opiskella myös insinööriksi, talotekniikan insinöörin tehtävänimikkeitä ovat taas isännöitsijä, huoltopäällikkö, kiinteistötyönjohtaja ja käyttöpäällikkö.

Talonmies asui ennen pääsääntöisesti hoitamassaan kiinteistössä ja oli siten tavattavissa lähestulkoon ympäri vuorokauden. Ulkotöiden lisäksi talonmies hoiti rappujen ja saunojen siivoukset. Aikaisemmin, kun lämmitysmuotona käytettiin halko-, hiili-, koksi-, tai öljylämmitystä, niin pannuhuoneessa oli pidettävä tulta yllä jatkuvasti.

Automatiikan ja kaukolämmön yleistyessä huoltoyhtiöitä alkoi muodostua uusille asuinalueille, nk. aluehuoltoyhtiö. Tällöin talonmiehistä tuli huoltomiehiä tai laitosmiehiä. Samoin porraskäytävien ja yleisten tilojen siivouksen alkoi hoitaa erikseen palkattu siivooja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.