Taito Tuunanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taito Kalevi Tuunanen (s. 1950) on suomalainen sijoittaja joka oli julkisuudessa varsinkin 1980-luvun lopun kasinotalouden vuosina. Koulutukseltaan hän on merkonomi.

Tuunanen toimi Suomen Tietotoimiston STT:n talouspäällikkönä aloittaessaan sijoittamisen pörssiosakkeisiin. Sijoitustoiminta oli aluksi pienimuotoista, mutta 1980-luvulla se kasvoi suuriin mittoihin, kun pankit alkoivat rahoittaa hänen liiketoimiaan. Tuunanen toimi 1980-luvulla yhteistyössä Kai Mäkelän kanssa ja kaksikko keskittyi erityisesti yhtiöiden nurkanvaltauksiin. Nurkanvaltaukset he aloittivat 1984 hankkimalla osakkeita pohjalaisesta Vaasa Oy -lehtiyhtiöstä.

Keskinäinen vakuutusyhtiö Sampo muuttui vuonna 1987 osakeyhtiöksi ja Sammon vakuutuksenottajat saivat Sammon osakkeita vakuutusmaksujensa suhteessa. Tuunanen ja Mäkelä aloittivat heti Sammon osakkeiden oston uusilta pienomistajilta. Lopulta Tuunanen yhdessä Mäkelän ja Ahti Vilppulan kanssa omisti noin 20 prosenttia Sammon osakkeista, jotka he myivät sitten hyvällä voitolla Finanssilaitos Oy:lle. Tuunanen oli mukana myös ns. Kouri-kaupoissa.

Tuunanen kärsi suuret tappiot 1990-luvun alun lamavuosina, kun hänen osakesalkkunsa siirtyi Unitas/SYP:lle ja Tuunasella jäi tämän jälkeen vielä 50 miljoonan markan velat. Hän palasi kuitenkin takaisin sijoitustoimintaan keskittyen hankkimaan omistuksia mediayhtiöistä. Vuonna 2008 Tuunanen oli merkittävä vähemmistöosakas Alma Mediassa ja Karjalainen-lehteä julkaisevassa Pohjois-Karjalan kirjapainossa. Tuunanen pitää nykyään kotipaikkanaan Parikkalan Akonpohjaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]