Sydänlihastulehdus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sydänlihastulehdus eli myokardiitti johtuu joko mikrobista, yleensä viruksesta (mycoplasma, streptokokki, borrelioosi)[1] , joka aiheuttaa tulehduksellisen myokardiitin, tai kyse voi olla muusta syystä johtuva tulehduksellinen sairaus. Sydänlihastulehdus voi liittyä sidekudossairauksiin, tai se voi kehittyä yliherkkyyden vaikutuksesta tai jonkun ulkoisen tekijän seurauksena, esimerkiksi myrkyn tai säteilyn. Tulehduksen syy saattaa myös jäädä selvittämättä.

Myokardiittia esiintyy erityisesti nuorilla miehillä, joiden yllättävistä kuolemista jopa 20% johtuu siitä.[2]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sydänlihastulehduksen tyypillisin oire on jatkuva painon tai puristuksen tunne ja hengenahdistus rintakehässä. Jos rintakipu on viiltävä, kyseessä voi olla sydänpussin ärsytys. Kipu kestää joitakin päiviä, ja sydämen tykytys- ja muljahdustuntemukset ovat mahdollisia. Sydänlihastulehduksen yhteydessä voi esiintyä muita tulehdusoireita, kuten kuumetta ja lihassärkyä.

Diagnosointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diagnoosi tehdään oireiden, lääkärin tutkimuksen ja sydänsähkökäyrän perusteella. Joskus sydänpussiin kerääntyy nestettä, joka voidaan havaita kaikututkimuksella.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sydänlihastulehdusta hoidetaan yleensä levolla ja tulehduskipulääkkeellä. Rytmihäiriöriskin vuoksi levon merkitys on alkupäivinä suuri. Sydänsähkökäyrä palautuu yleensä normaaliksi kahden kolmen kuukauden kuluessa. Joissakin harvinaisissa tapauksissa tauti johtaa sydämen vajaatoimintaan, rytmihäiriöihin tai jopa kuolemaan, joten vakavien oireiden ilmetessä tarvitaan sairaalahoitoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sydänlihassairaudet hus.fi. Viitattu 21.1.2014.
  2. Eckart RE, Scoville SL, Campbell CL, et al. (December 2004). "Sudden death in young adults: a 25-year review of autopsies in military recruits". Ann. Intern. Med. 141 (11): 829–34. doi:10.7326/0003-4819-141-11-200412070-00005. PMID 15583223.