Sukellustietokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sukellustietokone Suunto Vyper Air.

Sukellustietokone on pienoistietokoneen sisältävä mittauslaite. Se on sukellustaulukon, kellon, syvyysmittarin, hengityskaasun pullopainemittarin ja lämpömittarin yhdistelmä. Ulkonäöltään sukellustietokone voi muistuttaa sukeltajankelloa tai muovikuorista mittaria ja se kiinnitetään ranteeseen tai on letkulla kiinni sukelluspullossa.

Mittarin tärkein tehtävä on kertoa laitteen sisäisen sukellustaulukon mukainen jäljellä oleva sukellusaika. Kone varoittaa myös liiasta nousunopeudesta. Lisäksi tietokone näyttää tarvittavan dekompressioajan dekompressiosukelluksissa ja turvapysähdykset pintaannousun yhteydessä sukeltajantaudin riskin minimoimiseksi.

Tietokoneessa sukellustaulukot on muutettu kaavoiksi ja muuttujien määrä voi olla suuri (syvyys, lämpötila, aika, typpikertymä, happimyrkytys, typpikuplien muodostuminen, sukellusten välinen pinta-aika). Laskenta on reaaliaikaista ja siten varmempaa kuin etukäteen taulukolla suunnitellen. Seoskaasusukeltamisen yleistyttyä joihinkin tietokoneisiin on voinut syöttää sukelluskaasun happipitoisuuden nitroksisukeltamista varten. Tällöin kone varoittaa myös maksimisukellussyvyyden ylittämisestä happimyrkytysvaaran vuoksi. Jotkut sukellustietokoneet mittaavat lisäksi sukelluskaasun painetta eli jäljellä olevaa ilman tai kaasun määrää, jolloin se voi arvioida sukelluskaasun loppumiseen kuluvaa aikaa kyseisessä syvyydessä.

Erikoisominaisuuksina sukellustietokoneissa voidaan mainita langaton pullopaineanturi ja suomalaisen Benemecin tekemä Mares Divemate Audio/visual puhuva sukellustietokone 1990-luvun alusta (kiinnitetään sukelluslasien hihnaan korvan päälle). [1] Myös uudet suljetun kierron tekniikkasukelluslaitteet sisältävät elektroniikkaa, jossa eräänlainen sukellustietokone säätää muun muassa sukelluskaasun happipitoisuutta.

Suomalainen Suunto on markkinajohtaja ja kuuluisa sukellustietokoneistaan. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]