Station 19

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Station 19
Tyyli

Draama

Toiminta
Kestoaika 42–43 minuuttia
Kehittäjä(t) Stacy McKee
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Esitetty 22. maaliskuuta 2018 –
Tuotantokausia 7
Jaksoja 100
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Shondaland
ABC Studios (2018-2020)
ABC Signature (2021-)
Aiheesta muualla
IMDb

Station 19 on amerikkalainen draamatelevisiosarja, jonka Stacy McKee loi ABC:lle ja joka sai ensi-iltansa 22. maaliskuuta 2018. Se on Greyn anatomian toinen spin-off (Rakkauden anatomian jälkeen). Sarja sijoittuu Seattleen, paloasema 19:n henkilökuntaan ja heidän elämiinsä. Pääosissa ovat Jaina Lee Ortiz, Jason George, Gray Damon, Barrett Doss, Alberto Frezza, Jay Hayden, Okieriete Onaodowan, Danielle Savre, Miguel Sandoval, Boris Kodjoe, Stefania Spampinato ja Carlos Miranda.

McKee, Shonda Rhimes, Betsy Beers ja Paris Barclay toimivat sarjan vastaavina tuottajina. Sen ovat tuottaneet Shondaland ja ABC Studios. McKee toimi showrunnerina sarjan kahdella ensimmäisellä kaudella, mutta kolmannesta kaudesta lähtien McKeen korvasi Krista Vernoff.

ABC tilasi spin-offin toukokuussa 2017. Ortiz valittiin rooliin saman vuoden heinäkuussa ja muut näyttelijät lokakuussa. Maaliskuussa 2020 ABC ilmoitti sarjan jatkuvan neljännellä tuotantokaudella; kausi sai ensi-iltansa 12. marraskuuta 2020.[1][2] Toukokuussa 2021 sarjaa päätettiin jatkaa viidennellä kaudella, joka sai ensi-iltansa 30. syyskuuta 2021.[3][4] Tammikuussa 2022 sarjaa päätettiin jatkaa kuudennella kaudella, joka saa ensi-iltansa syksyllä 2022.[5]

Sarjaa kuvataan pääasiassa Los Angelesissa.

Näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Andrea ”Andy” Herrera (Jaina Lee Ortiz): Luutnantti asemalla 19 ja kapteeni Pruitt Herreran itsepäinen tytär. Hän oli aseman 19 toinen kapteeni. Kauden 2 finaalissa ja kaudella 3 hahmo lähentyy aseman uuden kapteenin Robert Sullivanin kanssa. Herrera ja Sullivan menevät naimisiin ennen hänen isänsä kuolemaa. Kauden 5 alussa hänet siirretään väkisin asemalle 23, koska hän vastusti Mayan alentamista kauden 4 lopussa.
  • Benjamin ”Ben” Warren (Jason George): Palomies, PRT-lääkäri asemalla 19 ja entinen anestesiologi. Warren oli kirurginen harjoittelija Gray Sloan Memorial Hospitalissa, kunnes päätti alkaa palomieheksi. Hän on naimisissa Miranda Baileyn kanssa.
  • Jack Gibson (Grey Damon): Luutnantti asemalla 19. Hän on intohimoinen, energinen ja peloton. Hän jakaa roolin aseman kapteenina Herreran kanssa.
  • Victoria ”Vic” Hughes (Barrett Doss): Nuorempi, suurisydäminen palomies asemalla 19. Hughes on läheinen ystävä monille aseman palomiehille.
  • Ryan Tanner (Alberto Frezza): Seattlen poliisiasemalla työskentelevä poliisi. Hän ja Andy olivat pitkäaikaisia ystäviä ja heillä oli romanttinen suhde lukiossa. Häntä ammuttiin kauden 3 toisessa jaksossa, jonka seurauksena hän kuoli kauden kolmannessa jaksossa.
  • Travis Montgomery (Jay Hayden): Avoimesti homo palomies ja aseman sydän. Montgomery on leski, joka menetti aviomiehensä Michaelin. Michael oli myös palomies.
  • Dean Miller (Okieriete Onaodowan): Karismaattinen palomies asemalla 19. Kaudella 3 hänestä tulee isä. Hän nimeää tytön Pruitt Herreran mukaan. Kaudella 5 hän haavoittuu kaasuräjähdyksen seurauksena ja kuolee matkalla sairaalaan.
  • Maya Deluca-Bishop (Danielle Savre): Biseksuaali, luutnantti, myöhemmin kapteeni asemalla 19 ja entinen olympiaurheilija. Hän on Carinan vaimo ja Andyn paras ystävä. Kauden 5 alussa hänet alennettiin luutnantiksi, koska hän rikkoi protokollaa pelastaakseen hengen.
  • Pruitt Herrera (Miguel Sandoval): Kapteeni asemalla 19, Andyn isä ja mentori kaikille aseman työntekijöille. Hän luopuu roolistaan kapteenina syöpädiagnoosin seurauksena sarjan ensi-illassa ja kuolee myöhemmin kaudella 3.
  • Robert Sullivan (Boris Kodjoe): Kapteeni asemalla 19, joka palasi Seattleen vuosien jälkeen. Hänet ylennetään pataljoonan päälliköksi. Ennen ylennystään kapteeniksi, hän oli kenraali akatemiassa, jossa Miller ja Gibson kouluttautuivat. Hän oli ennen läheinen palopäällikkö Ripleyn kanssa, mutta heidän ystävyytensä haihtui, kun Robert muutti Montanaan vaimonsa kuoleman jälkeen. Sullivan kärsii monimutkaisesta alueellisesta kipuoireyhtymästä (CRPS). Kauden 2 finaalissa ja kaudella 3 hän lähentyy Andyn kanssa.[6][7] Sullivan menee naimisiin Andyn kanssa kolmannella tuotantokaudella ennen Pruittin kuolemaa. Kauden 4 alussa hänet alennettiin takaisin tavalliseksi palomieheksi opioidiriippuvuudesta johtuvien tekojensa vuoksi. Hänen vanha ystävänsä, uusi palopäällikkö Tasha Ross ylentää hänet uudelleen luutnantiksi kauden 5 puolivälissä.
  • Carina DeLuca-Bishop (Stefania Spampinato): avoimesti biseksuaali obstetriikan ja gynekologian lääkäri Grey Sloan Memorial Hospitalissa ja Mayan vaimo.[8]
  • Theo Ruiz (Carlos Miranda): Luutnantti asemalla 23 ja Michael Williamsin vanha kapteeni, jonka virhe johti Michaelin kuolemaan.[9]

Vierailevat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Edith (Marla Gibbs): Kiihkeä vanhainkodissa asuva eläkeläinen, joka yrittää parittaa Travisin pojanpoikansa Grantin kanssa.[10]
  • Palopäällikkö Lucas Ripley (Brett Tucker): Seattlen palokunnan palopäällikkö.[11] Hän kuolee tulipalon seurauksena. Hughes ja Ripley seurustelevat ennen Ripleyn kuolemaa.
  • JJ (Brenda Song): Musiikkiarvostelija, jonka Dean pelastaa tulipalosta. He alkavat seurustella, mutta suhde loppuu.[12] Kolmannella kaudella hän saa vauvan Deanin kanssa, mutta hän hylkää vauvan, koska hän tuntee olevansa epäsopiva äidiksi.
  • Grant (Sterling Sulieman): Edithin pojanpoika, joka seurustelee hetken Travisin kanssa.
  • Greg Tanner (Dermot Mulroney): Ryanin isä.
  • Yemi Miller (Birgundi Baker): Deanin sisko.[13]
  • Rigo Vasquez (Rigo Sanchez): Palomies asemalla 19. Hänelle on hankalaa työskennellä Jack Gibsonin kanssa, koska hän harrasti seksiä Rigon vaimon kanssa. Vasquez loukkaantuu pelastustehtävän aikana ja kuolee ennen sairaalasta kotiutumista.
  • Eva Vasquez (Kelly Thiebaud): Rigon vaimo. Hänellä oli seksisuhde Jackin kanssa.
  • Palopäällikkö Michael Dixon (Pat Healy): Seattlen palokunnan palopäällikkö Lucas Ripleyn kuoleman jälkeen. Hän palasi poliisiksi saatuaan potkut palopäällikön tehtävistä kauden 3 lopussa.
  • Emmett Dixon (Lachlan Buchanan): Koeajalla oleva palomies asemalla 19 ja palopäällikkö Dixonin poika.
  • Marsha Smith (Jayne Taini): Vanha nainen, josta tulee Gibsonille läheinen.
  • Inara (Colleen Foy): Jackin ystävä ja kumppani. Jack pelasti tämän ja hänen poikansa Inaran väkivaltaiselta aviomieheltä.
  • Marcus (Ansel Sluyter-Obidos): Inaran poika, joka on kuuro. Hän kommunikoi ihmisten kanssa amerikkalaisella viittomakielellä.
  • Nari Montgomery (Jeanne Sakata): Travisin äiti.
  • Kapteeni Sean Beckett (Josh Randall): Aseman 19 uusi kapteeni. Hän on omahyväinen, sovinisti ja epäpätevä työssään. Hän välittää enemmän aseman hyvän ulkonäön ylläpitämisestä, koska ei ymmärrä aseman moottorin arvoa.
  • Ingrid Saunders (Lindsey Gort): leski, jonka kauppa syttyi tuleen.
  • Kapteeni Pat Aquino (Alain Uy): Aseman 23 kapteeni.
  • Deja Duval (Natasha Ward): Kokematon palomies asemalla 23. Andy mentoroi häntä, koska he ovat aseman ainoat naiset.
  • Palopäällikkö Natasha Ross (Merle Dandridge): Seattlen palokunnan uusi palopäällikkö McCallisterin jälkeen.
  • Ifeya Miller (Barbara Eve Harris): Deanin äiti.
  • Bill Miller (Jeffrey D. Sams): Deanin isä.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16. toukokuuta 2017 ABC:n johtaja Channing Dungey ilmoitti ABC:n ennakkoesityksessä, että yhtiö oli tilannut toisen Greyn anatomian spin-offin. Stacy McKee, pitkäaikainen Grey anatomian kirjoittaja ja vastaava tuottaja, toimisi showrunnerina ja vastaavana tuottajana. Lisäksi Shonda Rhimes ja Betsy Beers toimisivat vastaavana tuottajina. Sarja sijoittuisi Seattlen paloasemaan ja seuraisi palomiehiä.[14] Tilaus oli 10 jaksosta. Ilmoittaessaan sarjasta Dungey sanoi, ettei kukaan voi yhdistää palomiehin virantoimituksessa kohtaamaa vaaraa ja henkilökohtaisen elämän draamaa kuten Shonda. Hän lisäsi Greyn anatomian ympäristön Seattlessa olevan täydellinen tausta tälle spin-offille.[15]

Patrick Moran, ABC Studiosin pääjohtaja, lisäsi tähän: ”Puhuimme [Shondan kanssa] Greyn anatomian elementeistä, jotka näyttävät resonoivan yleisön kanssa – emotionaalisesta tarinankerronnasta, syvistä ihmissuhteista, korkean panoksen ympäristöstä sekä vahvoista ja voimaantuneista naisista – ja nämä elementit siirtyvät spin-offiin.”[16] Heinäkuussa 2017 Paris Barclay liittyi sarjaan tuotantopääliköksi ja vastaavaksi tuottajaksi.[17]

Tammikuussa 2018 ilmoitettiin, että Ellen Pompeo oli uusinut sopimuksensa Meredith Greyn esittämisestä Greyn anatomian kaudelle 16 ja että hänestä tulisi tuottaja ohjelmassa ja aputuottaja spin-offissa.[18] Myöhemmin samassa kuussa ABC ilmoitti, että sarjan nimeksi tulee Station 19.[19]

Greyn anatomian jakso, jota alun perin suunniteltiin esitettäväksi syksyllä 2017, mutta sen sijaan esitettiin maaliskuussa 2018, toimi sarjan pilottina.[17][20] Jaksossa esitellään spin-offin päähenkilö Andy Herrera ja aloitetaan Ben Warrenin tarina, jossa hän joutuu vertailla kahta maailmaansa ja miten hän reagoi siirtymään uuteen maailmaan.[20]

11. toukokuuta 2018 ABC jatkoi sarjaa toisella kaudella.[21] Toinen tuotantokausi sai ensi-iltansa 4. lokakuuta 2018.[22] 19. lokakuuta 2018 ilmoitettiin, että ABC oli tilannut kokonaisen toisen tuotantokauden.[23] 10. toukokuuta 2019 sarjan sopimus uusittiin kolmannelle kaudelle, joka sai ensi-iltansa 23. tammikuuta 2020.[24][25] 11. maaliskuuta 2020 sarjan sopimus uusittiin neljättä tuotantokautta varten, joka sai ensi-iltansa 12. marraskuuta 2020.[1][2] 10. toukokuuta 2021 ABC uusi sarjan sopimuksen viidennelle tuotantokaudelle, joka sai ensi-iltansa 30. syyskuuta 2021.[3][4] 11. tammikuuta 2022 ABC uusi sarjan sopimuksen kuudennelle tuotantokaudelle.[5]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kauden kuvaukset alkoivat 18. lokakuuta 2017 [26] ja päättyivät 2. huhtikuuta 2018. Sarjaa kuvataan pääasiassa Los Angelesissa;[20] lisäkuvaukset tehdään Seattlessa. Sarjan asema 19 perustuu Seattlen asemaan 20, joka sijaitsee sen Queen Anne -alueella.[27]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Station 19 voitti Best Primetime Programme – Drama -palkinnon 2018 Imagen Awards-gaalassa.[28]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Andreeva: 'Station 19' Renewed For Season 4 By ABC deadline.com. 11.3.2020. Viitattu 1.5.2022.
  2. a b Andreeva: ABC Sets Fall Drama Premiere Dates; 'For Life' Replaces Canceled 'Stumptown' On Schedule, 'The Rookie' Pushed deadline.com. 17.9.2020. Viitattu 1.5.2022.
  3. a b Andreeva: 'Grey's Anatomy' Renewed For Season 18 With Ellen Pompeo, Chandra Wilson & James Pickens Jr. Set To Return; 'Station 19' Picked Up For Season 5 By ABC deadline.com. 10.5.2021. Viitattu 1.5.2022.
  4. a b Pedersen: ABC Fall Premiere Dates: New 'Wonder Years' & 'Queens' Join 'Grey's Anatomy', 'Good Doctor', 'Bachelorette', 'Goldbergs' & More deadline.com. 15.7.2021. Viitattu 1.5.2022.
  5. a b Andreeva: 'Station 19' Renewed For Season 6, Joins 'Grey's Anatomy' On ABC's 2022-23 Schedule deadline.com. 11.1.2022. Viitattu 1.5.2022.
  6. Goldberg: 'Station 19' Taps Boris Kodjoe for Season 2 The Hollywood Reporter. July 19, 2018. Viitattu July 19, 2018.
  7. Boris Kodjoe Upped To Series Regular On 'Station 19' deadline.com. 9.10.2018. Viitattu 1.5.2022.
  8. Andreeva: 'Grey's Anatomy' Promotes Richard Flood & Anthony Hill To Series Regulars, 'Station 19' Ups Stefania Spampinato Deadline Hollywood. 30.7.2020. Viitattu 30.7.2020.
  9. 'Shelter': Lisa Vidal, Cam Gigandet, Jaina Lee Ortiz, Carlos Miranda & Sasha Merci To Star In Heist Pic deadline.com. 2.7.2021. ”Miranda will join the cast of ABC’s Station 19 as a series regular in the coming season” Viitattu 1.5.2022.
  10. Hipes: 'Station 19': Marla Gibbs Set For Multi-Episode Arc On ABC's 'Grey's Spinoff Deadline Hollywood. 6.3.2018. Viitattu 12.3.2018.
  11. Petski: 'Station 19': Brett Tucker Set To Recur On ABC's 'Grey's Anatomy' Spinoff Deadline Hollywood. 2.3.2018. Viitattu 2.3.2018.
  12. Abrams: Station 19 adds Brenda Song for multi-episode arc Entertainment Weekly. 9.3.2018. Arkistoitu 12.6.2018. Viitattu 9.3.2018.
  13. Petski: 'Station 19': Birgundi Baker to Recur On ABC Firefighter Drama Series deadline.com. 25.3.2019. Viitattu 1.5.2022.
  14. Littleton: 'Grey's Anatomy' Spinoff Lands Straight to Series Order From ABC Variety. 16.5.2017. Viitattu 17.5.2017.
  15. Andreeva: 'Grey's Anatomy' Spinoff About Firefighters From Shondaland Gets ABC Series Order Deadline Hollywood. 16.5.2017. Viitattu 4.1.2018.
  16. Goldberg: 'Grey's Anatomy': How the Firefighter Spinoff Came Together The Hollywood Reporter. 9.6.2017. Viitattu 5.1.2018.
  17. a b Jade: TVLine Items: Designated Survivor Eyes a Spy, Grey's Spinoff News and More 17.7.2017. TVLine. Viitattu 5.1.2018.
  18. Andreeva: Ellen Pompeo On New 'Grey's Anatomy' Deal, The Show's End Game & Legacy And Her Post-'Grey's' Future – Q&A Deadline Hollywood. 17.1.2018. Viitattu 18.1.2018.
  19. Turchiano: 'Grey's Anatomy' Spinoff Title Announced Variety. 25.1.2018. Viitattu 26.1.2018.
  20. a b c Abrams: Grey's Anatomy heats up in firefighter-set spin-off — first look Entertainment Weekly. December 7, 2017. Viitattu January 4, 2018.
  21. Petski: 'Station 19' Renewed For Season 2 By ABC Deadline Hollywood. 11.5.2018. Viitattu 21.5.2018.
  22. Andreeva: ABC Fall Premiere Dates: 'The Conners' & The Rookie Arrive In October Deadline Hollywood. 24.7.2018. Viitattu 26.7.2018.
  23. Andreeva: 'Station 19' Gets Full-Season Order At ABC deadline.com. October 19, 2018. Viitattu October 19, 2018.
  24. Andreeva: 'Station 19' Renewed For Season 3 By ABC With 'Grey's Anatomy's Krista Vernoff As Showrunner Deadline Hollywood. 10.5.2019. Viitattu 10.5.2019.
  25. Andreeva: Krista Vernoff On How 'Grey's Anatomy' Fall Finale Tees Off Season 3 Of 'Station 19', Sexier 'Grey's' At 9 PM, "Messier" 'Station 19' & "More Unified Storytelling" Deadline Hollywood. 21.11.2019. Viitattu 21.11.2019.
  26. Romano: Grey's Anatomy firefighter spin-off star shares first set video Entertainment Weekly. 20.10.2017. Viitattu 4.1.2018.
  27. Owen: Set in Seattle, but mostly filmed in L.A.? How 'Grey's Anatomy' spinoff 'Station 19' does it The Seattle Times. 14.3.2018. Viitattu 3.4.2018.
  28. Bitran: 'Coco' Takes Top Honors at Imagen Awards, Film's Star Talks Sequel Possibilities Variety. 26.8.2018. Viitattu 26.8.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Station 19 Internet Movie Databasessa (englanniksi)