Starfarers of Catan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Starfarers of Catan
Pelaajia 3–4, lisäosan kanssa 5–6
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 120 min
Monimutkaisuus keskitasoa
Strategisuus korkea
Satunnaisuus keskitasoa

BoardGameGeek

Starfarers of Catan on vuonna 2001 julkaistu variaatio Klaus Teuberin kehittämästä lautapelistä Catanin uudisasukkaat. Science fiction -teemaisessa pelissä pelaajat tutkivat planeettoja, hankkivat resursseja ja laajentavat elintilaansa. Catanin uudisasukkaista tuttujen elementtien lisäksi Starfarers of Catan sisältää mahdollisuuden tutustua vieraiden rotujen edustajiin ja pienimuotoista seikkailua avaruudessa tapahtuvien seikkailujen muodossa.


Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiskunta on saanut ensi kontaktin muukalaisiin. Pian yhteyden saamisen jälkeen käy ilmeiseksi, että muut rodut ovat rauhantahtoisia ja haluavat ihmiset mukaan eräänlaiseen galaktiseen YK:hon.

Selvittääkseen, kuka ihmisten johtajien joukosta on paras lähettiläs galaktiseen neuvostoon, päätetään järjestää kilpailu. Kukin kilpailevista johtajista saa käyttöönsä uudisasukasaluksen ja heidän tehtävänään on perustaa uusia siirtokuntia, tutkia uusia planeettoja ja ottaa yhteyttä eri rotujen edustajiin. Tehtävässä parhaiten onnistunut saa palkinnoksi paikan galaktisessa neuvostossa.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelilauta on kiinteä, satunnaisuutta siihen tuovat pelikentälle esiintyvien resurssien päälle arvottavat numerot, jotka osoittavat kunkin resurssin saatavuutta. Numerot asetetaan pöydälle alassuin, jolloin pelaajat joutuvat erikseen ottamaan selvää, missä kutakin numeroa esiintyy. Pelaajat saavat alussa yhden siirtokunnan ja vapaavalintaisen aluksen. Kukin pelaaja asettaa siirtokuntansa pelilaudan toiselle lyhyelle sivulle, joten alussa kaikilla on yhteinen suunta laajentumiseen ja nopeimmat saavat parhaat paikat.

Edetessään avaruudessa pelaajat joutuvat suorittamaan tehtäväkortteja, joissa he saattavat joutua taistelemaan toisia pelaajia vastaan tai maksamaan vapaavalintaisen määrän resurssejaan saavuttaakseen tuloksia. Etenemisen tuloksena syvemmälle syntyy uusia siirtokuntia, jotka voidaan muuttaa avaruusasemiksi, jotka puolestaan mahdollistavat uusien rakettien lähettämisen edelleen avaruuteen. Siirtokuntien ohella pelaaja voi myös lähettää kauppa-aluksia neljän vieraan rodun edustajien luokse. Rodut palkitsevat kauppa-alusten lähettämisen antamalla pelaajalle erityisominaisuuksia. Roolipelimäistä lisää peliin tuovat kuuluisuusrenkaat, joita voi ansaita herrasmiesmäisellä reagoinnilla tehtäviin.

Lisäosa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin saatava lisäosa tuo mukanaan tarvittavat välineet viidennelle tai kuudennelle pelaajalle, kaksi uutta aurinkokuntaa ja viidennen muukalaisrodun. Lisäplaneetat ja uuden muukalaisrodun tapaamispaikka ovat liikuteltavia alustoja, joilla voi halutessaan tuoda lisää yllätysmomenttia myös vähemmällä pelaajamäärällä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]