Spirit (luotain)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mars-mönkijän rakenne
Mars-mönkijä ja sen panoraamakameralaitteisto

Spirit (MER-A) (suom. henki) on Yhdysvaltojen avaruusjärjestö NASAn Mars Exploration Rover (MER) -avaruutehtävän Mars-mönkijä, joka laskeutui onnistuneesti Marsin pinnalle 4. tammikuuta 2004 kello 6.35 Suomen aikaa. Spirit laskeutui Marsin pinnalle mm. tutkan ja kameroiden avulla, joilla arvioitiin nopeutta ja sijaintia. Laskussa luotaimen laskuvarjo aukesi ja pinnalle laskeutumista pehmentävät kaasutyynyt täyttyivät. Spirit laukaistiin Marsia kohti 10. kesäkuuta 2003.Spirit lähetti viimeiset vastaanotetut signaalinsa maaliskuussa 2010.

Spritin tehtävänä oli toimia Marsin pinnalla kolme kuukautta tutkien, analysoiden, kuvaten ja mitaten Marsin pintaa ja ilmakehää. Spirit ja sen mönkijäpari, Opportunity, ovat edelleen toiminnassa, ja niille on annettu jatkoaikaa toistaiseksi. Molempia mönkijöitä käytetään niin pitkään kun ne ovat käyttökelpoisia.

Spiritin matkan vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spirit laskeutui suureen Gusev-kraateriin 3. tammikuuta 2004.[1] Laskeutumisen jälkeen kaikki toimi hyvin, mutta laskeutumislavetilta rullaaminen Marsin pinnalle viivästyi erään kaasutyynyn epäonnistuneen tyhjennyksen takia. Mönkijää käännettiin ja se pääsi toista ramppia alas. Sitä ennen mönkijän tietokone sekosi pahan kerran, kun sen muisti täyttyi. Ongelma selvisi ja Spirit pääsi ajamaan Marsin pinnalle.

Ensimmäinen kohde oli Adirondack-kivi, johon Spirit testasi hioma- ja poratyökalujaan. Muita kohteita Spiritin laskeutumispaikalla olivat matala Sleepy Hollow -kraatteri. Mönkijää alettiin ajaa kohti suurempaa Bonneville-kraatteria, joka on noin 200 metriä halkaisijaltaan. Kraatteri paljastui varsin epämielenkiintoiseksi kohteeksi, koska siellä ei ollut tutkijoiden toivomia peruskalliorepeytymiä. Kraatterin toisella reunalla oli Spiritin lämpökilpi, joka oli irronnut laskeutumisen aikana.

Matka jatkui, ja seuraavaksi pitkän tähtäimen kohteeksi otettiin kolmen kilometrin päässä olevat Kolumbia-kukkulat. Matka sujui hyvin niille, eikä matkan aikana ollut mitään erikoisen kiintoisia kohteita. Kun mönkijä viimein ja vihdoin saapui sinne, löytyi ensimmäinen kallio varsin pian. Tästä kalliosta Spirit löysi todisteita siitä, että paikalla oli ollut muinoin vettä. Pian tämän jälkeen mönkijä kuvasi ensimmäistä kertaa pölypyörteitä, joita ei ollut ennen nähty. (niitä toki tiedettiin olevan)

Sitten mönkijä siirtyi Larry's Lookoutiksi nimetylle paikalla, jossa oli myös paljon kalliota. Tehtyään aikansa havaintoja Spiritiä alettiin ajaa Husband-kukkulan 100 metriä korkeaa huippua kohti. Mönkijä saapui tännekin aika nopeasti ja matkan varrella yksi pölypyörre ehti puhdistaa mönkijän pölystä. Itse huipulta oli hieno näköala ympärille oleville tasangoille ja havaintoja tehtiin tuulen kuluttamista kivistä, kallioista, hiekkadyyneistä, Kolumbia-kukkuloiden toisella puolella olevasta tasangosta, pölypyörteistä ja jopa mönkijästä kolmen kilometrin päässä olevia laskeutujan osia onnistuttiin kuvaamaan. Päästyään hupulle mönkijä ajettiin sieltä melkein saman tien alas. Tällä kertaa kohteena oli Homeplate-kalliokehä, joka oli aika erikoinen muodostuma. Mönkijä pääsikin tänne ohitettuaan ja tutkittuaan monia mielenkiintoisia kohteita. Myös Homeplatea tutkittiin ja tämän jälkeen mönkijää pidettiin paikallaan, koska talvi teki tuloaan. Sitä ennen Spiritin epäonneksi yksi sen rengas jumittui.

1. toukokuuta 2009 Spirit juuttui pehmeään hiekkaan.[2] Tammikuussa 2010 NASA ilmoitti, että luotainta ei kyetä pelastamaan. Luotain kuitenkin jatkoi tutkimuksiaan niin kauan kuin sen tutkimuslaitteet toimivat.[3]

25. toukokuuta 2011 NASA lopetti mönkijän toiminnan.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gunter Faure & Teresa M. Mensing: Introduction to Planetary Science: The Geological Perspective, s. 245-246. Springer, 2007. ISBN 9781402055447. (englanniksi)
  2. NASA's Mars Rover has Uncertain Future as Sixth Anniversary Nears Mars Exploration Rover 31.12.2009.
  3. Jumiin jäänyttä Mars-mönkijää ei pystytä pelastamaan 27.1.2010. MTV3.
  4. Atkinson, Nancy: End of the Road for Spirit Rover Universe Today. Viitattu May 25, 2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijan näkemys Mars-mönkijästä Marsissa
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mars-mönkijät.