Smartum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smartum Oy
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu Suomi 1995 (Jyväskylä, Suomi)
Perustaja Hyökyvaara Jarmo ja Jorma
Toimitusjohtaja Anni Hyökyvaara (11/2023)
Kotipaikka Helsinki
Toimiala Työhyvinvointi
Tuotteet Liikuntaetu, Liikunta- ja kulttuurietu, Lounasetu, Hierontaetu, Työmatkaetu ja Terveysetu. Kaikki edut saatavilla sähköisenä ratkaisuna.
Liikevaihto 90,7 MEUR (2015)
Henkilöstö 50 (2024)
Emoyhtiö The Orange Company
Kotisivu www.smartum.fi

Smartum on suomalainen vuonna 1995 perustettu perheyritys, joka kehittää hyvinvointipalveluja työelämän käyttöön. Smartum luo ratkaisuja, joilla työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen joustavasti Smartumin työsuhde-etuja.

Yrityksen tuotteita ovat muun muassa Liikuntaetu, Liikunta- ja kulttuurietu, Lounasetu, Hierontaetu, Työmatkaetu ja Terveysetu. Smartum-edut ovat henkilökohtaisia, eikä niillä voi maksaa esimerkiksi perheenjäsenten harrastuksia. Työnantajalle ja yritykselle Smartum-edut ovat arvonlisäverottomia ja vähennyskelpoisia. Työnantaja voi tarjota etuja työntekijöilleen verovapaasti – verottajan määrittelemissä rajoissa.

Yritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smartumin asiakkaina on yli 13 000 yritystä, joissa on yhteensä noin miljoona työntekijää. Lisäksi Smartumin palveluntarjoajien verkostoon kuuluu jo lähes 40 000 palveluntuottajaa, jotka vastaanottavat Smartum-maksuja.

Vuonna 2007 Laatukeskus valitsi Smartumin Laatuinnovaatio -kilpailun voittajaksi PK-yritysten sarjassa[1] ja Novetos palkitsi yrityksen vuoden Eettisenä johtajana.[2] Vuonna 2008 Suomen Kuvalehti valitsi Smartumin Suomen parhaaksi kasvuyritykseksi[3], ja 2010 se valittiin vuoden uusmaalaiseksi palvelualan yritykseksi[4]. Vuonna 2014 Smartum valittiin Suomen ravistavimmaksi yritykseksi; Ravistajat-kilpailussa haettiin eniten toimialaansa ja suomalaisten arkea ravistellutta yritystä.

Kohdennetut maksuvälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smartumin maksuvälineet, eli sähköiset Smartum-edut sekä 4 euron arvoinen Liikuntaseteli ja 5 euron arvoinen Liikunta- ja kulttuuriseteli ovat tarkoitettu henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseen sekä liikunnan ja kulttuurin harrastamisen tukemiseen. Liikunta- ja kulttuurietu käy liikuntapaikkojen lisäksi maksuvälineenä muun muassa konserteissa, näyttelyissä ja urheilutapahtumissa. Sähköisillä Smartum-eduilla maksetaan mieluisassa käyttöpaikassa kätevästi SmartumPay-mobiilisovelluksella. Kaikki Smartum-edut ovat työntekijälle verovapaita työsuhde-etuja tietyin edellytyksin, esimerkiksi liikuntaetua työnantaja voi tarjoa työntekijälleen 400 euron edestä vuodessa.

Smartum Lounasetu on tarkoitettu työaikaisen ruokailun maksuvälineeksi. Lounasedulla voi maksaa ainoastaan aterioita ravintoloissa ja ruokakaupoissa esimerkiksi annosteltavan aterian palvelutiskiltä. Lounasetu on rahanarvoinen etu työnantajalle sekä työntekijälle. Työnantaja voi vähentää kustannukset verotuksessa, ja työntekijä hyötyy lounasedusta joko palkan lisänä luontoisetuna tai lounasvähennyksenä, jolloin työntekijän palkasta pidätetään edun verotusarvo 75 %.

Smartum Työmatkaedun avulla työnantaja voi tarjota työmatkaedun työntekijälleen joko palkan päälle tai osana nykyistä rahapalkkaa. Työmatkaetu on hyödyllisin työntekijälle, jolla ei ole oikeutta matkakuluvähennykseen verotuksessa, koska asunnon ja työpaikan väliset matkakustannukset jäävät alle 750 euron vuodessa. Etu on henkilökohtainen, ja työntekijä voi ostaa sillä joko arvolipun tai kausilipun. Työnantaja voi vähentää työmatkaedun hankintakulut tuloverotuksessaan. Työmatkaetu on tarkoitettu kodin ja työpaikan välisiin matkoihin, mutta sitä voi käyttää myös vapaa-ajan matkoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]