Sirkkeli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kiinteään asennukseen tarkoitettu pöytäsirkkeli.
Yksinkertainen jiirisirkkeli.

Pyörösaha eli sirkkeli on materiaalien työstössä käytettävä leikkaamiseen tarkoitettu laite. Pyörösahoja on useita eri malleja erilaisiin käyttötarkoituksiin sekä erilaisille materiaaleille. Kaikkien tointaperiaate on kuitenkin sama: kappale leikataan pyörivän terän avulla. Useimmat toimivat joko verkkovirralla tai akulla.

Pöytäsirkkelissä on työstöpöytä, jonka keskellä on kiinteä terä. Useimmissa pöytäsirkkeleissä terän korkeutta pöytäpinnasta sekä sen kulmaa pöydän pinnan suhteen voidaan säätää. Pöytäsirkkelissä leikattava kappale työnnetään vapaasti tai ohjuria apunä käyttäen terän läpi. Katkaisusirkkeleissä työstettävä kappale asetetaan työstöpöydälle, jonka jälkeen saranoituun moottoriin kiinnitetty terä painetaan alas. Jiirisirkkeleissä on edellä mainitun lisäksi leikkauskulman säätö vähintäänkin yhteen, mutta useimmiten kahteen suuntaan. Viimeksi mainitun tyypillisimpiä käyttökohteita ovat erilaiset listojen leikkuut. Joissain katkaisu- ja jiirisirkkelimalleissa on saranoinnin lisäksi myös liukutangot (liukujiirisaha), mahdollistaen leveämpien kappaleiden katkaisun. Pöytä- ja jiirisirkkelin yhdistelmää kutsutaan kääntöpöytäsirkkeliksi. Käsisirkkeliä käytetään yleensä, kun halutaan leikata levymäisiä esineitä. Käsisirkkelin runkoon on rakennettu säädettävä ohjuri, jonka avulla terä saadaan liikkumaan leikattavan levyn reunan suuntaisena. Ohjaus voi tapahtua myös ohutta, yleensä alumiinista ohjainkiskoa pitkin.

Sirkkeleitä valmistetaan useiden materiaalien työstöön. Puun lisäksi näitä ovat muun muassa metallit, kivet/keraamiset laatat sekä erilaiset muovit. Lähes kaikki sirkkelit on varustettu jollakin teräsuojalla, joka peittää valtaosan terästä. Sirkkeli on puusepän tärkeimpiä työkoneita.

Tavallisen sirkkelin lisäksi puuteollisuudessa käytetään myös halkaisusirkkeliä jossa voi olla yksi tai useampia teriä. Halkaisusirkkeli nimensä mukaisesti halkaisee automaattisesti pitkät puukappaleet.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.