Sirkan työväentalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sirkan työväentalo
Sijainti Kittilä
Valmistumisvuosi 1956
Runkorakenne puurunko
Julkisivumateriaali vaakalauta
Kerrosluku 1
Huoneistoala 190 m²
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Sirkan työväentalo sijaitsi Kittilän Sirkan kylässä. Talon omisti Sirkan Vasemmisto ry.[1].

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sirkan työväentalo rakennettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen rakennus koostui saksalaisilta jääneestä sodanaikaisesta noin 70 m²:n suuruisesta parakista. Tässä osassa oli kahvila, keittiö, kampaushuone, varasto ja lämmityshuone. Vuonna 1956 rakennettiin sali ja näyttämöosasto. Salin takaseinässä oli Vilho Luomajärven ja Aarne Ylipietin Immeljärvi-aiheinen maalaus. Talo oli yksikerroksinen ja puurunkoinen, ulkoverhous vaakalautaa. Laajennuksen jälkeen huoneistoala oli 190 m²[1]. Talossa oli sähkö, mutta ei vettä eikä viemäriä. Ulko-ovet ja ulkovuoraus uusittiin vuonna 1978. Lämmitys tapahtui öljykamiinoilla, jotka kuitenkin olivat jo 1990-luvun lopulla käyttökiellossa. Keittiössä oli puuliesi.lähde?

Rakennuksen sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työväentalon tontin pinta-ala oli 1 093 m². Se sijaitsi hyvällä paikalla Levitunturin loma-asutuksen ja palveluiden keskellä[1].

Talon käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuaan talo oli Sirkan Vasemmisto ry:n omassa käytössä. Myöhemmin käyttö oli satunnaista. Sirkan vasemmisto on myynyt talon, eikä se enää ole työväentalo. Rakennus on edelleen pystyssä, mutta tyhjillään.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lapin työväentalot. Peruskartoitus 1997, s. 64. Kansantalojen Lapin Piirijärjestö ry, 1997.