Sin (Final Fantasy)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sin on kuvitteellinen pahaa voimaa omaksuva hahmo ja päävihollinen videopelissä Final Fantasy X.

Synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sin syntyi Yu Yevon- nimisen velhon vaikutuksesta. Yu Yevon oli kaikkien aikojen mahtavin velho Spirassa. Luodakseen Sinin hän takoi kuolleitten hengistä itselleen panssarin, jota hän kutsui nimellä ”Sin”. Sin ilmestyi ensimmäisen kerran Spirassa käydyn Machinasodan loppuvaiheilla ja tuhosi mahtavan machinakaupungin, Zanarkandin. Tämä muutti Spiran täysin. Spiran kehittynyt sivilisaatio pysähtyi paikalleen, kun Zanarkandin jälkeen Sin tuhosi kaikki muutkin machinakaupungit. Näin Spira joutui elämään jatkuvassa pelossa Sinin vuoksi, sillä Sin saattoi ilmestyä milloin vain ja missä vain.

Tuhat vuotta pelkoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi näytti, että Siniä ei pysäytä mikään. Mutta sitten aikoinaan Zanarkandissa elänyt velho Yunalesca keksi keinon, jolla Sinin pystyy tuhoamaan. Tarvittiin Siniin verrattavissa oleva olento, jolla olisi mahdollisuus sitä vastaan. Yunalesca keksi tällöin Viimeisen Kutsumuksen (The Final Summoning), jolla pystyi kutsumaan Viimeisen Aeonin (The Final Aeon). Siihen hän valitsi ainutlaatuisen faythin, miehensä lordi Zaonin, koska vain tietynlainen side velhon ja hänelle tärkeän henkilön välillä voi luoda tarpeeksi voimakkaan aeonin. Yunalesca sai tällöin Viimeisen Aeonin ja käytti sitä Siniä vastaan. Viimeinen Aeon tuhosi Sinin ja samalla tappoi Yunalescan. Mutta Sinin olemassaolo ei päättynyt tähän. Vaikka Sin tuhoutuikin, Yu Yevon jatkoi elämistä. Yu Yevon otti Viimeisen Aeonin haltuunsa ja muunsi sen uudeksi Siniksi. Tämä muutos kesti noin kymmenen vuotta. Yunalesca ei kuitenkaan kuollut täysin, vaan hänestä tuli ainoa tapa Viimeisen Kutsumuksen saamiseen.

Tästä menetelmästä kehittyi pian ainoa tunnettu tapa Siniä vastaan. Tämän perustaksi syntyi Yevon-niminen yhteisö, joka loi Spiralle opetuksia, joita tuli noudattaa, jos Sinistä haluttiin joskus päästä eroon kokonaan. Ensimmäinen opetus kuului, että Sin syntyi Spiralle rangaistukseksi machinasodan vuoksi, ja Sin ei palaisi sen jälkeen kun se virhe on hyvitetty. Jotta tämä saavutettaisiin, Yevon kielsi machinoiden käytön. Hyvin monet kansat Spirassa rupesivat noudattamaan tätä sääntöä, mutta jotkut eivät uskoneet tähän, erityisesti Al Bhed -heimo.

Viimeistä Kutsumusta käytettiin tuhannen vuoden ajan. Joka kerta kun Sin voitettiin, se aina palasi. Spiran kansa tietysti luuli, että hyvitystä ei oltu vieläkään saavutettu. Tämän tuhannen vuoden ajan se aika, jolloin Siniä ei tarvinnut pelätä, alettiin kutsua Rauhaksi (The Calm). Mutta Sin palasi aina joka kerta ja pelko uusiutui jälleen.

Sinin lopullinen tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velhoista tuli Spiran ainoa toivo, sillä vain heillä oli tarvittava kyky käyttää Viimeistä Kutsumusta. Eräs velho, Braska, päätti tuhota Sinin kostaakseen vaimonsa kuoleman. Hän lähti suorittamaan tätä kahden vartijansa, Auronin ja Jechtin, kanssa. Tavoitteena oli matkata Zanarkandiin, ensin kuitenkin käyden jokaisessa Yevonin temppelissä rukoilemassa faythille. Vain siten velhosta tulisi tarpeeksi voimakas. Kun Braska pääsi Zanarkandiin, hän valitsi Jechtin faythiksi Viimeistä Kutsumusta varten. Braska voitti Sinin, mutta kuoli itse kutsuessaan aeoninsa, ja Jechtistä syntyi uusi Sin.

Kymmenen vuotta myöhemmin Braskan tytär Yuna päätti ryhtyä velhoksi, tarkoituksena kukistaa Sin jälleen kerran. Hänellä oli omalla matkallaan yhteensä kuusi vartijaa, hänen lapsuudenystävänsä Wakka, Lulu ja Kimahri Ronso, myöhemmin mukaan tuli Braskan entinen vartija Auron ja Jechtin poika Tidus ja lopuksi hänen al bhed- serkkunsa Rikku. Kun Yuna pääsi Zanarkandiin saadakseen Viimeisen Aeonin, hänelle kehittyi epäily Sinistä. Hän tiedusteli asiaa Yunalescalta ennen kuin teki päätöksensä. Yunalesca kertoi kaiken, minkä hän tiesi ja se sai Yunan tajuamaan, että kaikki Yevonin opetukset olivat olleet vain valheita, joiden tarkoitus oli luoda Spiran asukkaille väärä toivo siitä, että jonain päivänä Sin olisi lopullisesti poissa. Niinpä hän jätti Viimeisen Aeonin ottamatta, koska hän olisi kuollut turhaan. Kun hän ja hänen vartijansa voittivat Yunalescan ja päättivät Viimeisen Kutsumuksen, he alkoivat etsiä toista keinoa voittaa Sin. Heille kerrottiin, että Yu Yevon on syy Sinin olemassaoloon. Onneksi Sin sattui olemaan silloin Tiduksen isä Jecht ja sitä tietoa he hyödynsivät myös. Näiden tietojen avulla he kamppailivat itsensä Sinin sisälle tuhotakseen Yu Yevonin ja onnistuvatkin siinä. Yu Yevonin kuolema lopetti yli tuhat vuotta kestäneen kierron Sinin synnystä ja kuolemasta, tuhoten sen lopullisesti.

Sinin paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fantasy X Will -äänikuunnelmassa, joka sijoittuu vuosi Final Fantasy X-2 -pelin jälkeen, Sin ilmestyy yllättäen Bevellen yläpuolelle. Yuna päättelee Sinin syntyneen uudelleen jonkun toivomuksesta ja Sinin tulon selittävän Farplanen epävakaisuuden. Sinin paluun myötä Spiran rauha lakkaa. Yuna pitää puheen Spiran ihmisille luvaten tuhota Sinin uudelleen.