Separatistinen feminismi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Separatistinen feminismi on feministisen ajattelun muoto, joka ei kannata heteroseksuaalisia suhteita väittäen sukupuolten välisten ristiriitojen olevan ratkaisemattomia. Separatistifeministit eivät usko miesten saavan aikaan positiivisia kontribuutioita feministiliikkeen kentällä tai luopuvan patriarkaalisesta ajattelustaan.[1] Separatistifeministit keskittyvät työskentelyyn toisten naisten kanssa vältellen kanssakäymistä miesten kanssa esimerkiksi eläen ja työskennellen pelkästään naisista koostuvissa yhteisöissä.

Kirjailija Marilyn Frye kuvaa separatistista feminismiä "naisten itsensä toimesta tapahtuvaa erottautumista erilaisista miesten asettamista normeista sekä miesten valtaa ja etua korostavista ja niitä edistävistä instituutioista, suhteista, rooleista ja aktiviteeteista".[2]

Feministeistä ainoastaan pieni osa on separatistisia, ja ajattelutapa on kyseenalaistettu sekä feministiliikkeessä ja sen ulkopuolella. Separatistiset naiset elävät yleensä selibaatissa tai lesbosuhteessa erottautuakseen heidän näkemyksensä mukaan patriarkaalisesta yhteiskunnasta.

Lesboseparatismilla tarkoitetaan lesbofeminismin muotoa, johon saattaa liittyä myös homoseksuaalien kansallisvaltiota ajava, niin sanottu queer-nationalismi, sekä poliittinen lesbous. Se liitetään usein myös diaaniseen pakanuuteen[3][4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sarah Hoagland, "Lesbian Ethics."
  2. Marilyn Frye, "Some Reflections on Separatism and Power." Feminist Social Thought: A Reader, Diana Tietjens Meyers (ed.) (1997) New York: Routledge, ss. 406-414.
  3. Empowering the Goddess Within, Jessica Alton
  4. Goddesses and Witches: Liberation and Countercultural Feminism, Rosemary Ruether