Samuli Saarni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Samuli Saarni (s. 30. kesäkuuta 1973, Turku) on suomalainen lääkäri ja terveydenhuollon johtaja.

Saarni on tullut tunnetuksi lääketieteen etiikan asiantuntijana ja terveyspoliittisena vaikuttajana. Hän on toiminut mm. Suomen Lääkäriliiton puheenjohtajana, OP Ryhmän terveys- ja hyvinvointiliiketoiminnan johtajana sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärinä ja Terapiat etulinjaan – toimintamallin johtajana.

Koulutus ja työura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutukseltaan Saarni on lääketieteen tohtori ja filosofian tohtori, valtiotieteiden maisteri, terveydenhuollon ja psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti ja eMBA. Hän on Helsingin yliopiston sosiaalipsykiatrian dosentti ja Turun yliopiston terveydenhuollon etiikan dosentti.

Opiskeluajoistaan alkaen Saarni on toiminut eri lääkärijärjestöissä, mm. Suomen Medisiinariliiton puheenjohtajana, Nuorten Lääkärien Yhdistyksen varapuheenjohtajana, Duodecim Seuran valtuuskunnassa sekä Suomen Lääkäriliiton puheenjohtajana[1]. Hän on myös Jalmari ja Rauha Ahokkaan Säätiön hallituksen puheenjohtaja[2].

Saarni on toiminut tutkijana Kansanterveyslaitoksella (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos). Hän on väitellyt lääketieteestä Helsingin yliopistossa vuonna 2008[3] ja etiikasta Turun yliopistossa vuonna 2010. Hän on suorittanut terveydenhuollon erikoislääkärin tutkinnon.

Saarni erikoistui psykiatriaan ja toimi erilaisissa esimiestehtävissä HUS Psykiatriassa vuosina 2008–2013. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärinä Saarni toimi vuosina 2013–2017. Hänen aikanaan sairaanhoitopiiri organisoitiin uudelleen ns. yksi sairaala -mallin[4] mukaiseksi.

Palattuaan Helsinkiin Saarni toimi OP-ryhmän terveys- ja hyvinvointiliiketoiminnan johtajana sekä Pohjola Terveys Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2017–2018. Tuona aikana Pohjola Terveys avasi uudet sairaalat Ouluun, Kuopioon ja Turkuun sekä laajensi vahvasti lääkäriasema- ja työterveysliiketoimintaansa. OP muutti strategiaansa uuden pääjohtajan Timo Ritakallion myötä vuonna 2018, luopui terveyspalveluiden laajentamisesta lääkäriasemaketjuksi[5] ja myi työterveyshuollon palvelut Mehiläiselle[6].

Saarni on toiminut ylimmän johdon valmentajana ja terveydenhuollon konsulttina vuodesta 2018 lähtien.

Vuonna 2020 Saarni oli käynnistämässä Terapiat etulinjaan – toimintamallin kehittämistä ja on toiminut hankkeen johtajana sen alusta asti[7]. Terapiat etulinjaan – on osana sote-uudistusta rakennettu toimintamalli ja palvelukokonaisuus, jonka tavoite on turvata nopea ja yhdenvertainen pääsy vaikuttaviin mielenterveyspalveluihin[8]. Toimintamalliin kuuluu mm. porrastettu hoitomalli, kansallinen terapiakoulutusjärjestelmä, kattavat omahoitopalvelut[9], laaja digitaalisten mielenterveyspalveluiden valikoima sekä kansalliset ja alueelliset yhteiskehittämisrakenteet.  Toimintamalli on saanut vuoden vaikuttavuusteko – palkinnon[10] ja Saarni nimettiin vuoden 2022 kehittäjäpsykiatriksi[11].

Tutkimustyö sekä eettinen ja terveyspoliittinen vaikuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarni on tutkinut erityisesti terveydenhuollon vaikuttavuuden mittaamista laatupainotteisilla elinvuosilla[12] sekä sitä, miten vaikuttavuus ja eettiset arvokysymykset voidaan yhdistää terveydenhuollon päätöksenteossa.[13] Sosiaali- ja terveysministeriölle Saarni on laatinut kattavan selvityksen vaikuttavuuden huomioimisesta hyvinvointialuerakenteessa.

Google Scholarin mukaan Saarnilla on 158 julkaisua ja h-indeksi = 46[3].

Saarni on päätoimittanut Lääkärin etiikka -kirjan 6. ja 7. painokset sekä toiminut Lääkäriliiton eettisen neuvottelukunnan puheenjohtajana ja lääkärien eettisen foorumin asiamiehenä[14][15]. Saarni on kirjoittanut ja luennoinut laajasti terveydenhuollon etiikkaan, vaikuttavuuteen ja terveyspolitiikkaan liittyvistä aiheista. Lääkäriliiton puheenjohtajana Saarni korosti mm. lääkärien vastuuta terveydenhuollon kestävästä kehityksestä[16], ajoi hoitotakuun laajentamista perusterveydenhuoltoon[17] ja kannatti terapiatakuun säätämistä[18].

Saarni on toiminut terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston jäsenenä ja esittänyt vuosia Suomeen sellaista priorisointilainsäädäntöä, joka mahdollistaisi avoimet ja perustellut priorisointipäätökset.[19] Sittemmin Saarni on arvioinut nykyisen priorisointilainsäädännön olevan ”umpikujassa”[20]. Vuosina 2022-23 Saarni toteutti Sosiaali- ja terveysministeriölle laajan selvityksen siitä, miten terveydenhuollon sisältöohjaus tulisi hyvinvointialuemallissa toteuttaa, jotta toiminnan vaikuttavuus lisääntyisi ja priorisointi mahdollistuisi[21].

Saarni on ollut kirjoittamassa ensimmäistä hyvinvointialueiden johtamisen oppikirjaa[22]. Hän kommentoi terveyspolitiikkaa Mediuutisten kolumnistina.

Orpon hallituksen hallitusohjelmassa[23] mainitaan Terapiat etulinjaan – toimintamalli ja useita sen tukemia asioita: porrastettu hoitomalli, Mielenterveystalo, omahoidot, verkkoterapiat, lasten ja nuorten terapiatakuu, neuropsykiatrisesti oireilevien lasten palveluiden parantaminen ja kaksitasoinen psykoterapiakoulutus. 


Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarni on naimisissa, ja hänellä on kolme lasta. Hän on väitellyt Helsingin yliopistossa samana päivänä kuin puolisonsa.[24]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saarni, Samuli: Health-related quality of life and mental disorders in Finland. 11.4.2008. Helda, University of Helsinki.
  2. Saarni, Samuli: Vaikuttavuuden huomiointi terveydenhuollon päätöksenteossa. Eettinen analyysi. 29.10.2010. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
  3. a b Saarni, Samuli: Google Scholar scholar.google.com.
  4. Lääkärin etiikka, s. 7. Lääkäriliitto, 2013.
  5. Lääkäriliitto - Lääkärin etiikka laakariliitto.fi. 20.1.2013.
  6. Samuli Saarni vaati Lääkäripäivien puheessa vastuunottoa kestävästä kehityksestä 8.1.2020. Lääkäriliitto.
  7. [www.terapiatetulinjaan.fi Terapiat etulinjaan]
  8. Terapiat etulinjaan -toimintamalli innokyla.fi.
  9. [www.mielenterveystalo.fi Mielenterveystalo.fi]
  10. Vaikuttavuusseura: Vuoden 2022 vaikuttavuusteot on valittu. vaikuttavuusseura.wordpress.com.
  11. Mediuutiset: Vuoden kehittäjäpsykiatri -kilpailun voitti ”merkittävän uran tehnyt hankejohtaja”  . 29.1.2023.
  12. Huomenta Suomi mtvuutiset.fi. 14.6.2020.
  13. Saarni, Samuli: Vaikuttavuuden huomiointi terveydenhuollon päätöksenteossa. Eettinen analyysi.. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 29.10.2010.
  14. Lääkärin etiikka, s. 7. Lääkäriliitto, 2013.
  15. Lääkäriliitto - Lääkärin etiikka laakariliitto.fi. 20.1.2013.
  16. Samuli Saarni vaati Lääkäripäivien puheessa vastuunottoa kestävästä kehityksestä 8.1.2020. Lääkäriliitto.
  17. [mtvuutiset.fi. Huomenta Suomi] 14.6.2020..
  18. Saarni, Samuli: Terapiatakuun valmistelu etenee käytännössä. 10.12.2020. Helsingin Sanomat.
  19. Saarni, Samuli: Priorisoinnin umpikuja vaatii täyskäännöstä. 18.12.2016. Lääkärilehti.
  20. [Samuli Saarni ja Klaus Nyblin. Terveydenhuollon priorisointi on lainsäädännöllisessä umpikujassa. Yhteiskuntapolitiikka 87 (2022):4 https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/145192/YP2204_Saarni%26Nyblin.pdf?sequence=1 Samuli Saarni ja Klaus Nyblin. Terveydenhuollon priorisointi on lainsäädännöllisessä umpikujassa. Yhteiskuntapolitiikka 87 (2022):4]
  21. Saarni, Samuli. Terveydenhuollon sisältöohjauksen kehittäminen hyvinvointialuerakenteessa. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2023:19   urn.fi.
  22. Saarni, Samuli & Lehtonen, Olli-Pekka & Kinnunen, Juha & Kinnunen, Marina Kinnunen: Hyvinvointialueen johtaminen. Miten ratkaista henkilöstöpula?. Alma Talent, 2023.
  23. Vahva ja välittävä Suomi. Neuvottelutulos hallitusohjelmasta 16.6.2023.
  24. Tässä perheessä väitellään 11.4.2008. Turun Sanomat. [vanhentunut linkki]