Samettisimppu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samettisimppu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Samettisimput Aploactinidae
Suku: Aploactisoma
Laji: milesii
Kaksiosainen nimi

Aploactisoma milesii
(Richardson, 1850)

Katso myös

  Samettisimppu Wikispeciesissä
  Samettisimppu Commonsissa

Samettisimppu (Aploactisoma milesii) on samettisimppuihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samettisimppu voi kasvaa suurimmillaan 23 cm pitkäksi. Samettisimpun ruumiissa on useita nystyjä ja nauhamaisia ulokkeita. Selkäevä on pitkä ja etuosastaan korkea. Rintaevät ovat kookkaat ja viuhkamaiset ja pyrstöevä on pyöreähkö. Kalan suomuissa on pieniä piikkejä, mitkä antavat sille samettimaisen ulkonäön. Samettisimppu on väriltään vaihtelevasti harmaa, ruskea tai punertava ja ruumiissa on usein tummempia täpliä.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samettisimppua tavataan Australiaan etelärannikolta Länsi-Australiasta Uuteen Etelä-Walesiin. Lajin elinympäristöä ovat kivikkoiset alueet ja koralliriutat. Se piileskelee usein kivien välissä ja alla ja sienieläinten joukossa. Kala voi myös kaivautua pohjaan. Samettisimpun ravintoa ovat pienet äyriäiset.[2][3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Williams, J.T.: Aploactisoma milesii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.2.2023. (englanniksi)
  2. a b Aploactisoma milesii (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 5.5.2022. (englanniksi)
  3. a b Southern Velvetfish, Aploactisoma milesii (Richardson 1850) Fishes of Australia. Museums Victoria. Viitattu 5.5.2022. (englanniksi)
  4. a b Mark McGrouther: Southern Velvetfish, Aploactisoma milesii (Richardson, 1850) Australian Museum. Viitattu 5.5.2022. (englanniksi)
  5. Aploactisoma milesii (Richardson, 1850) Solitary Islands Underwater Research Group Inc.. Arkistoitu 25.3.2022. Viitattu 5.5.2022.