SHOUTcast

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SHOUTcast
Kehittäjä Nullsoft
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 1998[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi suoratoisto
Alusta alustariippumaton
Lisenssi suljettu lähdekoodi[2]
Aiheesta muualla
shoutcast.com

SHOUTcast on monialusteinen, omisteinen/suljettu ohjelmisto median suoratoistoon. Nullsoftin kehittämä ohjelmisto on saatavilla ilmaiseksi. Se mahdollistaa MP3- tai AAC-formaatissa olevan äänen lähettämisen internetin yli muille kuuntelijoille.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SHOUTcast-lähettäjän tietokone toimii palvelimena, jolta kuuntelija poimii signaalin, joka voi sisältää äänilähetyksen lisäksi radioaseman perustietoja. Ohjelma käyttää ensisijaisesti HTTP-protokollaa lähetyksiin.

SHOUTcast-lähetykseen ja kuunteluun käytetyt sovellukset ovat saatavilla seuraaville järjestelmille: FreeBSD, Linux, macOS, Solaris, Palm OS ja Windows. Kuuntelusovellus on saatavilla myös Windows Mobileen, Series 60 -sarjan puhelimiin, PSP-pelikonsoliin (PSPradio), Nintendo DS -pelikonsoliin (DSOrganize) ja iPhoneen ja iPod Touchiin.

Monet ohjelmat tukevat SHOUTcastin lähetysformaattia. Näitä ovat ainakin sekä Nullsoftin oma Winamp että Amarok, iTunes, VLC, XMMS ja Zinf.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmiten SHOUTcastia käytetään Internet-radiolähetysten kuunteluun tai lähettämiseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SHOUTcast 2: Old SHOUTcast Versions shoutcast2.com. 23.6.2014. Arkistoitu 2.4.2015. Viitattu 31.3.2015. (englanniksi)
  2. SHOUTcast: License Agreement shoutcast.com. 23.6.2014. Viitattu 31.3.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]