Ruokolahden kotiseutumuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruokolahden kotiseutumuseo
Tyyppi Museo, kotiseutumuseoView and modify data on Wikidata
Osoite Rasilantie 1, 56100 Ruokolahti [1]View and modify data on Wikidata
Sijainti RuokolahtiView and modify data on Wikidata
Kotisivut ruokolahti-seura.fi/kotiseutum...View and modify data on Wikidata
Koordinaatit 61°17′10″N, 28°49′37″E
Kartta
Ruokolahden kotiseutumuseo

Ruokolahden kotiseutumuseo sijaitsee Ruokolahden kirkonmäellä Etelä-Karjalassa. Museo on perustettu 1955, ja sitä ylläpitää, kunnan omistamassa kiinteistössä, paikallinen kotiseutuyhdistys Ruokolahti-Seura Ry. Museorakennus on kookas, jykevistä hirsistä veistetty kaunis rakennus, joka on aiemmin palvellut manttaalikunnan lainajyvästönä. Rakennus on pystytetty nykyiselle paikalleen jo 1861 ja sen on urakoinut Antti Enlund -niminen urakoitsija.[2]

Museo on avoinna yleisölle kesäkuukausina.

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotiseutumuseossa esineitä on esillä kolmessa kerroksessa. Ylimmässä kerroksessa esineet kertovat maanviljelyksestä, metsätaloudesta, kalastuksesta ja metsästyksestä. Toisen kerroksen tiloihin on järjestetty esineet kuvaamaan tupatöitä. Esille ovat päässeet myös suutarin ja räätälin työvälineet. Toisessa kerroksessa on myös itsenäisyydenhuone, jossa on esineistöä Suomen itsenäisyyden alkuvuosilta sekä sota-ajalta. Alimmassa kerroksessa on laaja kirkkomuseo-osasto, johon on koottu esineistöä sekä nykyisestä että kolmesta aiemmasta kirkosta, jotka tällä kirkonmäellä ovat seisseet. Lisäksi on erillinen näyttelyhuone Ruokolahden eukoille sekä rahahuone, jossa esitellään vanhoja rahoja ja esihistoriallisen ajan esineitä, joita Ruokolahdelta on löytynyt.

Ulkomuseoalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon välittömässä läheisyydessä on n. 1/2 ha:n kokoinen ulkomuseoalue, jonka sydämenä on Ruokolahti-talo. Talossa toimii kesäisin museokahvila ja monasti siellä järjestetään erilaisia tapahtumia ja kotiseutuhenkistä ohjelmaa. Ulkomuseoalueella on lukuisia, 1800-luvun maalaistaloon kuuluvia rakennuksia, kuten esim. riihi, paja, savusauna, lukuisia aittoja, vartiokoppi sekä kärrykuuri, jossa on nähtävänä mm. vanhoja maatalouskoneita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.museot.fi/museohaku/index.php?museo_id=21732. Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Sulo Siitonen: Ruokolahti : kotiseutulukemisto : historiaa, kuvauksia, tapahtumia ja tarinoita. [Ruokolahti]: Ruokolahti-seura, [1986]-. 48666182. ISBN 951-99723-2-3, 978-951-99723-2-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 18.5.2021).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]