Rohmukuoriainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rohmukuoriainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Antropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Osalahko: Cucujiformia
Yläheimo: Pimikkökuoriaismaiset Tenebrionoidea
Heimo: Pimikkökuoriaiset
Tenebrionidae
Alaheimo: Tenebrioninae
Tribus: Triboliini
Suku: Varastopimikät Tribolium
Laji: destructor
Kaksiosainen nimi

Tribolium destructor
Uyttenboogart, 1933

Katso myös

  Rohmukuoriainen Wikispeciesissä
  Rohmukuoriainen Commonsissa

Rohmukuoriainen (Tribolium destructor) on pimikkökuoriaisten heimoon ja varastopimiköiden sukuun kuuluva laji. Aikuinen rohmukuoriainen on noin 5 mm pitkä. Se on väriltään musta tai tummanruskea ja rakenteeltaan pitkänomainen ja melko litteä. Rohmukuoriaisen tuntosarvet ovat nuijamaiset ja peitinsiivissä on selvät pisterivit ja pitkittäisharjut. Rohmukuoriaisen toukka on noin 10 mm pitkä, kellertävä, kovapintainen ja lieriömäinen.

Kosketettaessa rohmukuoriaista se voi erittää voimakasta lysolimaistaselvennä hajua ja sitä onkin aiemmin sanottu myös lysolikuoriaiseksi. Pahanhajuinen ja -makuinen erite pilaa elintarvikkeita. Rohmukuoriaisen toukat ja aikuiset käyttävät ravintonaan viljatuotteita, kuten kauraryynejä, näkkileipää, makaronia ja siemeniä sekä kotieläinten kuivamuonaa. Rohmukuoriaisen aiheuttamia vahinkoja on havaittu myös tekstiileissä.

Rohmukuoriainen on Suomessa vieraslaji ja se on todennäköisesti lähtöisin Afrikan kuivilta aavikoilta. Rohmukuoriaisen torjunta voi olla vaikeaa, mutta se on herkkä kylmälle eikä pysty elämään pakkaselle alttiissa oloissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]