Rikkavoikukat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rikkavoikukat
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit
Suku: Voikukat Taraxacum
Sektio: Taraxacum
Kirschner & Štĕpánek
Synonyymit
  • Ruderalia Kirschner, H. Øllg. & Štĕpánek

Rikkavoikukat (Taraxacum sect. Taraxacum, aiemmin käytetty nimi sect. Ruderalia) on voikukkien (Taraxacum) sukuun kuuluva sektio.[1] Siihen kuuluvat pikkulajit kasvavat yleensä 10–50 senttimetriä korkeiksi ja esiintyvät nurmikoilla, joutomailla tai muilla ihmisen muokkaamilla kasvupaikoilla. Rikkavoikukat ovat vihreä- tai punatyvisiä, lehtituntomerkeiltään hyvin vaihtelevia, keltakukkaiset mykeröt ovat 4,5–5,5 cm leveitä ja kukat niissä siitepölyllisiä.

Rikkavoikukkien rajaus on vaihdellut: aiemmin ahovoikukat (sect. Borea), luhtavoikukat (sect. Celtica) ja niittyvoikukat (sect. Hamata) on sijoitettu myös samaan ryhmään. Nykyisen määrittelyn mukaan Suomessa esiintyy 73 vakiintunutta rikkavoikukkaa, joista hakavoikukka (Taraxacum hamosiforme) tulkitaan alkuperäiseksi ja loput lajit uustulokkaiksi.[1][2][3]

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suomen Lajitietokeskus: Rikkavoikukat – Taraxacum sect. Taraxacum Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 13.9.2023.
  2. Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  3. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 674. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.