Riippuhämähäkit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riippuhämähäkit
Linyphia sp.
Linyphia sp.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Lahko: Hämähäkit Araneae
Osalahko: Araneomorphae
Yläheimo: Thomisoidea
Heimo: Riippuhämähäkit
Linyphiidae
Blackwall, 1859
Katso myös

  Riippuhämähäkit Wikispeciesissä
  Riippuhämähäkit Commonsissa

Riippuhämähäkit (Linyphiidae) on valtava hämähäkkiheimo, jonka lajit tekevät sotkuisen näköiset verkkonsa vaakatasoon. Heimoon kuuluu maailmanlaajuisesti 581 suvussa yli 4300 lajia[1]. Suomessakin lajeja on tavattu lähes 70 eri suvusta[2]. Useimmat lajit ovat varsin pienikokoisia ja lajinmääritys vaatii lähes aina eläimen tutkimista mikroskoopin alla.

Valtavan lajimäärän takia heimon lajisto on monimuotoinen. Raajat voivat olla lyhyet tai melko pitkät; eivät yleensä kuitenkaan kolmea kertaa ruumista pidemmät. Silmiä on kahdeksan ja ne ovat asettuneet kahteen neljän silmän riviin. Eturuumis on yleensä pitkänomainen ja takaruumis naaraalla melko pyöreä ja kookkaammilla lajeilla usein kirjava, koiraiden takaruumis on yleensä sylinterinmuotoinen.[3] [4]

Riippuhämähäkkien seitissä ei ole nähtävissä samaan tapaan selvää rakennetta kuin vaikkapa ristihämähäkeillä. Seitti on viritetty vaakatasoon ja sen yläpuolella on pystysuuntaisia estelankoja. Saalistus toimii siten, että hyönteinen lentää estelankoihin ja putoaa verkkoon, jonka alapinnalla hämähäkki itse oleskelee selkä alaspäin.

Esimerkkejä Suomessa tavatuista lajeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen yleisimmäksi hämähäkkilajiksi arvioitu kolmioriipukki (Linyphia triangularis) kuuluu riippuhämähäkkien heimoon.[5][6]
  • Korosteriipukki (Neriene emphana) on yleinen laji, jonka pystyy yleensä tunnistamaan paljain silmin takaruumiin kolmesta tummasta suorakaidekuviosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]