Rasti-Salokylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rasti-Salokylä on Ranta-Salokylän, Peräsalokylän ja Rastin muodostama kyläkeskus nykyisen Kiteen, entisen Kesälahden kunnan alueella.

Ranta-Salokylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranta-Salokylä on yksi Rasti-Salokylän kylistä. Ranta-Salokylään kuuluu Aittolahti, Salokylä ja Mäntylahti. Ranta-Salokylässä on Kesälahden mattopesula, korkea Hunonmäen lintutorni, Mäntyrannan leirintäalue, Mäntyrannan yleinen uimaranta, Karwood-tehdas sekä kalasatama. Ennen Ranta-Salokylällä toimi kauppa ja koulu. Nyttemmin Ranta-Salokylä on pääasiassa kesäasuttu, paitsi Vääränmäentienvarren uudempaa haja-asutusaluetta multamäen maastossa, sekä yhä toimivia maa- ja metsätalouksia.

Peräsalokylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peräsalokylä kuulu myös Rasti-Salokylään. Peräsalokylällä on ampumarata ja Haavikon metsästysmaja.

Peräsalokylän maastot ovat nimensä mukaan hyvää eränkäyntimaata, tarjoten hirven- ja karhunmetsästystä, sekä sienestys ja marjastusmahdollisuuksia.

Rasti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rasti on yksi Rasti-Salokylän kylistä. Rastissa toimi ennen Karjalan lomakeskus, sekä 80-luvun alkupuolelle peruskoulun ala-aste. Rastissa on paljon kesäasutusta. Rastin Ulponniemessä pidetään Rasti-Salokylän erilaisia kyläjuhlia.

Ranta-Salokylä ja Rasti sijaitsevat Väärämäentien varrella, kirkasvetisen Puruveden äärellä. Perinteisiä elinkeinoja ovat olleet maanviljely, kalastus, sekä metsänhoito. Ulponiemen satamaa on käytetty tukinuittoon Saimaan vesistöön.