Ranskanleipä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskanleivän puolikas.
Osuusliike Elannon polakaksi kutsutussa ranskanleivässä oli tällaisia viiltoja[1][2].

Ranskanleipä on valkoisesta vehnäleipätaikinasta leivottu pitkulainen leipä. Ranskanleivän päälle viilletään yksi tai useampia viiltoja ennen uuniin laittoa.

Ranskanleipä oli 1970-luvun alkuun saakka Suomen suosituimpia kaupasta ostettavia leipiä, minkä vuoksi ranskanleivän hinta otettiin yhdeksi komponentiksi kuluttajahintaindeksiin. Tällöin sen hinta joutui niin suuren huomion kohteeksi, että leipomot siirtyivät sen valmistuksesta erilaisten erikoisleipien kehittämiseen, koska niitä voitiin hinnoitella vapaammin.[3] Irtomyyntinä myydyssä tai itse tehdyssä ranskanleivässä voi olla rapea kuori, mutta muovipussissa myydyn ranskanleivän kuori nahistuu nopeasti pehmeäksi.

Samanlaisesta taikinasta voidaan leipoa myös vuokaleipää (esim. vaalea paahtoleipä), pyöreitä limppuja, pieniä sämpylöitä (esim. saksansämpylä) tai pitkiä ja kapeita patonkeja. Ranskanleipätaikinaan voidaan käyttää veden sijasta maitoa ja lisänä sokeria hiivan ravinnoksi.[4]

Ranskanleivän kansanomaisia nimiä ovat junttaleipä, junttapulla[5] ja ranskanpulla.

Tuoretta ja ilman rasvaa leivottua ranskanleipää käytetään myös konservoinnissa esimerkiksi maalausten ja muiden herkkien pintojen hellävaraiseen puhdistukseen. Leivästä käytetään vain sisus, josta muotoillaan sopivan kokoinen puhdistuspallo.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomalaiset kaipaavat rapeaa ranskista ja polakkaa: Miksi ranskanleipä oli ennen parempaa? mtvuutiset.fi. 28.2.2017. Viitattu 6.8.2022.
  2. Kielitoimiston sanakirja.
  3. Minne katosi ranskanleipä? Kotiliesi 19/1975, s. 10.
  4. Ranskanleipä, Isoäidin reseptillä -blogi 14.8.2010. Viitattu 27.10.2015.
  5. Mutti ja muuta perinneruokasanastoa, Ruokatieto. Ruokatieto Yhdistys ry. Viitattu 27.10.2015.
  6. Forssan kirkon seinät puhtaaksi ranskanleivällä, Yle Uutiset 22.4.2015. Viitattu 27.10.2015.