Röyskölä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Röyskölä on eteläpohjalaisen Ilmajoen kunnan kylä Ilmajoen keskustan pohjoispuolella Kyrönjoen molemmin puolin. Röyskölänkylän pääteitä ovat joen länsipuolen Könnintie (yhdystie 7000) ja itäpuolen Nikkolantie. Könnintie tunnetaan jo 1600-luvulta, Nikkolantie rakennettiin 1900-luvun taitteessa. Kyrönjoen ylittää kylän kohdalla puinen kevyen liikenteen riippusilta Röyskölän silta, jonka on suunnitellut Valle Antila. Pohjoisempana on 1800-luvun alusta peräisin oleva Nikkolan silta, joka on nyt suljettu moottoriajoneuvoilta.[1]

Röyskölän kyläseuran toiminta-alue kattaa myös viereiset Fossilan ja Pirilän kylät sekä osan Nikkolan kylää. Nämä taloryhmät on luokiteltu Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin[2]. Heti kylien pohjoispuolella avautuu Ilmajoen Alajoen alava viljelymaisema, joka kuuluu Suomen valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin[3].

Röyskölässä toimii Kuhnalan päiväkoti, ja lähimmät alakoulut ovat Herralan koulu keskustan suunnassa ja Peltoniemen koulu kylän pohjoispuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Röyskölä Ilmajoen kylät. Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys Liiveri ry. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 7.12.2017.
  2. Nikkolan ja Pirilän jokivarsiasutus Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  3. Etelä-Pohjanmaa. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet (MAPIO-työryhmän ehdotus). Ympäristöministeriö, 2015. Teoksen verkkoversio (PDF). (Arkistoitu – Internet Archive)