Rönnskär

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rönnskärin majakka
Ronnskar.jpg
Sijainti Rönnskär
Koordinaatit 59°56′08″N, 24°23′28″EKoordinaatit: 59°56′08″N, 24°23′28″E
Rakennettu 1800
Automatisoitu -
Kunta Kirkkonummi
Merenkulkulaitos: Rönnskär

Rönnskär on saari, joka sijaitsee Kirkkonummella Porkkalanniemen eteläpuolella. Rönnskär on Puolustusvoimien vartiolinnake ja siten sotilasaluetta, mutta saaressa on lintuasema Rönski, joka on lintuharrastajien ja rengastajien käytössä[1]. Saaressa on suojainen satama. Saarelle rantautuminen edellyttää asianmukaista kulkulupaa Upinniemen varuskunnasta. Rönnskär tarkoittaa suomeksi Pihlajakaria, mutta ruotsinkielinen nimi on vakiintunut käyttöön. Rönnskärin vartiolinnake kuuluu Mäkiluodon linnakkeeseen ja Suomenlinnan Rannikkorykmenttiin. Linnakkeen pääase on 130 TK -tornikanuuna.

Majakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaressa on vuonna 1800 valmistunut majakka. Se on Suomen toiseksi vanhin. Rönnskärin majakkasaarella asui enimmillään parikymmentä asukasta ympäri vuoden[2]. Majakka jäi pois käytöstä Porkkalan majakan valmistuttua Kallbådan luodolle ulommas merelle 1928. Koska majakka on sähköistetty, on majakan katolle sijoitettu kuitenkin VTS-järjestelmän antenneja.

Majakassa kuvattiin vuonna 1927 Erkki Karun ohjaama mykkäelokuva Nuori luotsi, jonka pääosassa näytteli Joel Rinne. Majakka oli vielä silloin alkuperäisessä asussaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.