Qayenin maanjäristys 1997

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Qayenin maanjäristys oli 10. toukokuuta 1997 Khorasanin maakunnassa Iranin pohjoisosassa tapahtunut voimakas maanjäristys. Siitä käytetään myös nimityksiä Ardekulin tai Qaenin maanjäritys. Järistys oli voimakkuudeltaan 7,3 momenttimagnitudia ja sen keskus sijaitsi noin 270 km eteleään Mashhadista Ardekulin kylässä. Järistys oli vuoden kolmas ja aiheutti runsaasti tuhoa. 1 567 ihmistä kuoli ja yli 2 300 loukkaantui. Maanjäristys jätti noin 50 000 kodittomiksi tuhoten yli 15 000 kotia. Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen mukaan järistys oli vuoden 1997 tuhoisin. Varsinaista järistystä seurasi noin 155 jälkijäristystä. Järistys tapahtui Iranin ja Afganistanin välistä rajaa pitkin kulkevassa siirroksessa tapahtuneesta murtumasta.

Järistyksen aiheuttamat tuhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanjäristyksen arvioidaan aiheuttaneiden tuhojen suuruudeksi arvioidaan noin 100 miljoonaa dollaria. Alueelle lähetettiin huopia, telttoja, vaatteita ja ruokaa. Lisäksi pelastusryhmiä lähetettiin auttamaan paikallisia vapaaehtoisia pelastustöissä. Maanjäristys tuntui noin 500 000 neliökilometrin suuruisella alueella Mashhadin Kermanin ja Yazdin kaupungeissa. Suurimmat tuhot aiheutuivat noin 100 kilometrin mittaisella kaistaleella episentrumin ja Birjandin välillä. Maanjäristys aiheutti maanvyörymiä, jotka tuhosivat savesta rakennetut talot. Kokonaisia teitä tuhoutui ja yhdessä kylässä 110 tyttöä menehtyi koulun sorruttua.

Pelastustyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueelle lähetettiin useita tuhansia vapaaehtoisia auttamaan pelastustöissä. Iranin punainen puolikuu lähetti 9 000 telttaa, 18 000 huopaa ja ruokaa. Iranin hallitus lähetti yhteensä 80 tonnia tarvikkeita Mashadiin, josta pelastustöitä koordinoitiin.

Ranska lähetti alueelle rahtikoneen, jossa oli huopia, telttoja, vaatteita ja ruokaa. Sveitsin viranomaiset puolestaan lähettivät pelastusryhmän ja ihmisten etsimiseen koulutettuja koiria. Useita tarvikkeita kuljettaneita lentokoneita Euroopasta ja Arabimaista saapui Mashadiin 14. toukokuuta. Yhdysvallat lupasi tarjota apua, jos Iran sitä pyytäisi. Brittiläinen pelastusryhmä International Rescue Corps yritti lähettää ryhmän alueelle, mutta Iranin hallitus ei myöntänyt tälle viisumia. Useat Persianlahden alueen maat lähettivät osanottonsa järistyksessä kuolleiden omaisille.

Alueen vaikeakulkuisuuden vuoksi avun jakamisessa oli ongelmia ja tiestön tuhoutumisen myötä apua jouduttiin osin jakamaan helikoptereilla.

Pelastusoperaatio jatkui jonkin aikaa, mutta Iranin hallitus lopetti pelastustyöt 14. toukokuuta.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:1997 Qayen earthquake