Putkisuuhuulikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Putkisuuhuulikko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Huulikot Odacidae
Suku: Siphonognathus
Laji: argyrophanes
Kaksiosainen nimi

Siphonognathus argyrophanes
Richardson, 1858

Katso myös

  Putkisuuhuulikko Wikispeciesissä
  Putkisuuhuulikko Commonsissa

Putkisuuhuulikko (Siphonognathus argyrophanes) on huulikkoihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan Australian rannikolta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Putkisuuhuulikko voi suurimmillaan kasvaa 40–45 cm pitkäksi. Kala on ruumiinmuodoltaan erittäin pitkänomainen ja hoikka ja suuosat ovat huomiota herättävän pitkät. Putkisuuhuulikko muistuttaa ulkonäöltään enemmän kornettikaloja tai trumpettikaloja kuin muita heimonsa lajeja. Lajilla ei ole vatsaeviä, selkä- ja pyrstöevät ovat pitkät ja peräevä lyhyt. Väritykseltään putkisuuhuulikko on selästään vihreä ja vatsastaan vaalea tai punertava. Kyljen poikki kulkee tumma juova.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Putkisuuhuulikon levinneisyysalue ulottuu Australian etelärannikolla Perthistä Bassinsalmelle. Se elää alle 40 metrin syvyydessä useimmiten Posidonia-suvun meriheinien joukossa.[1][4] Putkisuuhuulikon ravintoa ovat selkärangattomia eläimet, joita se pyydystää kasveilta tai pohjasta[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Russell, B., Clements, K.D., Choat, J.H., Rocha, L.A., Myers, R., Lazuardi, M.E., Muljadi, A., Pardede, S. & Rahardjo, P.: Siphonognathus argyrophanes IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2006. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.5.2021. (englanniksi)
  2. Siphonognathu argyrophanes (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 16.5.2021. (englanniksi)
  3. Mark McGrouther: Tubemouth, Siphonognathus argyrophanes Richardson, 1858 Australian Museum. Viitattu 15.5.2021. (englanniksi)
  4. a b Tubemouth, Siphonognathus argyrophanes Richardson 1858 Fishes of Australia. Museums Victoria. Viitattu 15.5.2021. (englanniksi)
  5. Kohji Mabuchi, Masaki Miya, Yoichiro Azuma & Mutsumi Nishida: Independent evolution of the specialized pharyngeal jaw apparatus in cichlid and labrid fishes. BMC Evolutionary Biology, 2007, 7. vsk. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 15.5.2021. (englanniksi)