Pultavan taistelu (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pultavan taistelu
Sluga Gosudarev
Ohjaaja Oleg Rjaskov
Käsikirjoittaja Oleg Rjaskov
Säveltäjä Sergei Tšekryžov
Kuvaaja Dmitriy Yashonkov (käännä suomeksi)
Pääosat Aleksandr Buharov
Aleksandr Starikov
Aleksei Tšadov
Andrei Ryklin
Andrei Suhov
Darja Semenova
Dmitri Miller
Dmitri Šiljajev
Ivan Šibanov
Jelena Plaksina
Ksenija Knjazeva
Nikolai Tšindjaikin
Rodion Jurin
Valeri Malikov
Vlad Demtšenko
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Venäjä
Levittäjä Central Partnership
Ensi-ilta 2007
Kesto 117 min
Alkuperäiskieli Ranska
Venäjä
Ruotsi
Puola
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pultavan taistelu on vuonna 1709 käytyyn Pultavan taisteluun pohjautuva venäläinen elokuva. Elokuvan ohjasi sekä käsikirjoitti Oleg Rjaskov ja sen näyttelijäpuoli oli täysin venäläisistä koostuva. Ensi-iltansa se sai Venäjällä vuonna 2007.

Historiallisina tosihenkilöinä elokuvassa esiintyvät Kaarle XII, Pietari I Suuri ja Ludvig XIV.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 1709, kun kreivi Charles de Breze (Dmitri Miller) saapuu Versaillesin linnaan ja auttaa rakastettuaan, Charlotte de Monterrasia (Ksenija Knjazeva) voittamaan korttipelissä omaisuuden kreivi De La Bushilta (Valeri Malikov). Tästä suuttuneena kreivi De La Bush haastaa kreivi de Brezen kaksintaisteluun, jossa kumpikin haavoittuu. Ranskan kuningas Ludvig XIV (Dmitri Šiljajev) rankaisee kaksintaistelijoita lähettämällä nämä vakoojikseen Venäjälle, jossa käydään suurta Pohjan sotaa Ruotsin kuninkaan Kaarle XII:n (Eduard Frelov) ja Venäjän tsaari Pietari I Suuren (Andrei Suhov) välillä. De La Bushin tehtävä on vakoilla ruotsalaisia, ja De Brezen venäläisiä.

Venäjällä De Breze ystävystyy venäläisupseeri Griskhan kanssa, kun tämä pelastaa hänet maantierosvojen hyökkäykseltä. Griskha (Aleksandr Buharov) vie De Brezen kotikyläänsä, minne saapuvat ruotsalaiset, jotka tappavat Griskhan vaimon ja ottavat Griskhan itse vangikseen. De Brezen itse onnistuu piiloutua ladon vintille ja pelastaa yksi nuori kyläinen raiskaukselta, tosin hänen viestinsä Pietari I:lle jää ruotsalaisille.

Samaan aikaan samassa kylässä De La Bush ilmestyy ruotsalaisille ja sanoo haluavansa tavata heidän kuninkaansa. De La Bush ja vangittu Griskha poistuvat kylästä ruotsalaisten kanssa. Heidän tiensä katkaisee De Breze, joka pelastaa Griskhan ja he tappavat ruotsalaiset kylän naisten avulla. De La Bush pääsee pakenemaan ja hänet kaappaa pakomatkallaan mustaan viittaan verhoutunut puolalaisnainen, joka tappaa tsaarin sotilaita, koska tämä on aikoinaan tappanut hänen perheensä.

Griskha ja De Breze jatkavat matkaansa ja tulevat Pultavan piirittäneiden ruotsalaisten leirin kautta venäläisten leiriin. Ruotsalaisten leirissä Griskha koittaa ampua Ruotsin kuningas Kaarlen, mutta onnistuu vain haavoittamaan tätä. De Breze tapaa Pietarin ja liittyy tämän riveihin. Samaan aikaan De La Bush tapaa haavoittuneen Kaarlen ja luovuttaa tälle kirjeen Ludvigilta.

Seuraavassa aamunkoitteessa ruotsalaiset hyökkäävät venäläisiä vastaan. Aluksi nämä murtavat venäläisten etupuolustuksen, jota johtaa Griskha ja De Brezekin taistelee siellä. Suurien miestappioiden vuoksi ruotsalaisten isku venäläisten kimppuun epäonnistuu ja nämä tekevät menestyksekkään vastahyökkäyksen, joka johtaa voittoon ja Kaarle pakenee.

Taistelun päätyttyä vankien joukossa ollut puolalaisnainen koittaa ampua tsaarin osuen Griskhaan, joka menehtyy, ja puolalaisnainen hirtetään.

Seuraavana aamuna De La Bush ja De Breze kaksintaistelevat jälleen. De La Bush voittaa ja De Breze haavoittuu vakavasti. Illalla pidetyissä voitonjuhlissa Pietari Suuri tarjoaa De La Bushille paikkaa palveluksessaan, mistä tämä kieltäytyy ja tsaari raivostuu. De La Bush lähtee Pultavasta mukanaan De Breze, joka jää perässään tulleen rakastajattarensa hoiviin.

Elokuva päättyy, kun De Breze matkaa kirkkaalle merelle De Monterrasin kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.