Edward (prinssi)

Wikipedia
Ohjattu sivulta Prinssi Edward, Wessexin jaarli
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Prinssi Edward vuonna 2013 prinsessa Madeleinen häissä

Prinssi Edward, Wessexin jaarli (Edward Antony Richard Louis Mountbatten-Windsor; s. 10. maaliskuuta 1964) on Yhdistyneen kuningaskunnan kuningattaren Elisabet II:n nuorin lapsi. Prinssi Edward on kruununperimysjärjestyksessä kahdeksantena veljiensä ja näiden lasten jälkeen. Prinssi Edwardille myönnettiin Wessexin jaarlin arvonimi vuonna 1999.

Koulutus ja työura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinssi Edward valmistui Cambridgen yliopistosta vuonna 1986 pääaineenaan historia. Edward on täten kautta historian kolmas neljästä brittikuninkaallisesta, jolla on yliopistotason koulutus (muut kolme ovat kuningatar Elisabet II:n serkku prinssi Richard, Gloucesterin herttua, Edwardin isoveli Walesin prinssi Charles sekä tämän poika prinssi William).

Yliopiston jälkeen prinssi Edward toimi lyhyen aikaa merivoimissa, mutta siirtyi sitten nopeasti teatterialalle ja työskenteli muun muassa Andrew Lloyd Webberin yhtiössä. Myöhemmin hän alkoi toimia televisiotuottajana ja perusti oman tuotantoyhtiön vuonna 1993. Tuottajauransa aikana Edwardia syytettiin asemansa väärinkäytöstä oman hyötynsä vuoksi, sillä kuninkaallisen perheen jäsenenä hänellä on pääsy mm. kuninkaallisiin arkistoihin Windsorin linnassa, joita hän saattoi käyttää materiaalin ohjelmissaan. Edwardin tuotantoyhtiö kärsi talousvaikeuksista alusta lähtien.

Vuonna 2002 prinssi Edward ilmoitti lopettavansa tuottajan työt keskittyäkseen edustustehtäviinsä ja tukeakseen äitiään tämän 50-vuotishallitsijajuhlan aikana.

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19. kesäkuuta 1999 prinssi Edward nai Sophie Rhys-Jonesin. Hääpäivänä kuningatar Elisabet II myönsi Edwardille Wessexin jaarlin arvonimen, ja hänen vaimostaan tuli täten Wessexin kreivitär. Arvonimi rikkoi perinteen, jonka mukaan hallitsijan pojille oli aina myönnetty herttuan arvonimi. Myös Wessex oli valintana kummallinen: edellinen Wessexin jaarli oli Harald Godwininpoika ennen Englannin kuninkaaksi tuloaan 1066.

Wessexin jaarlilla ja kreivittärellä on kaksi lasta, tytär Lady Louise Windsor (s. 8. marraskuuta 2003) ja poika James Windsor (s. 17. joulukuuta 2007). [1] Pariskunta on esittänyt toivomuksen, että heidän lapsiaan nimitettäisiin kuten jaarlin lapsia eikä kuten hallitsijan lapsenlapsia vähentääkseen jälkeläisiltään kuninkaallisten arvonimien tuomaa taakkaa. Virallisesti Lady Louise Windsor onkin hänen kuninkaallinen korkeutensa Wessexin prinsessa Louise ja Severnin varakreivi hänen kuninkaallinen korkeutensa Wessexin prinssi James, mutta näitä titteleitä ei käytetä.

Edustustehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viime aikoina prinssi Edward on ottanut hoitaakseen omien edustustehtäviensä lisäksi myös isälleen prinssi Philipille kuuluvia tehtäviä, joista tämä on halunnut luopua korkean ikänsä vuoksi. Edward toimii mm. Kansainyhteisön kisojen liiton puheenjohtajana.

Prinssi Edwardin edustustehtävät liittyvät yleensä hänen harrastuksiinsa taiteeseen ja urheiluun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


  Edeltäjä:
Prinsessa Eugenie
Yhdistyneen kuningaskunnan kruununperimysjärjestys
8.
Seuraaja:
James Windsor