Edward (prinssi)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Prinssi Edward vuonna 2013 prinsessa Madeleinen häissä

Edward, prinssi, Wessexin jaarli (Edward Antony Richard Louis Mountbatten-Windsor; s. 10. maaliskuuta 1964) on Britannian kuningattaren Elisabet II:n nuorin lapsi. Prinssi Edward on kruununperimysjärjestyksessä kahdeksantena veljiensä ja näiden lasten jälkeen. Edwardille myönnettiin vuonna 1999 Wessexin jaarlin arvonimi.lähde?

Koulutus ja työura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward valmistui Cambridgen yliopistosta vuonna 1986 pääaineenaan historia. Hän on siten Britannianb historian kolmas niistä neljästä kuninkaallisesta, joilla on yliopistotason koulutus (muut kolme ovat kuningatar Elisabet II:n serkku Richard, Edwardin isoveli Charles sekä tämän poika William).lähde?

Yliopiston jälkeen prinssi Edward toimi lyhyen aikaa merivoimissa, mutta siirtyi pian teatterialalle ja työskenteli muun muassa Andrew Lloyd Webberin yhtiössä. Myöhemmin hän alkoi toimia televisiotuottajana ja perusti oman tuotantoyhtiön vuonna 1993. Tuottajauransa aikana Edwardin syytettiin käyttäneen hyväkseen asemaansa, sillä kuninkaallisen perheen jäsenenä hänellä on pääsy muun muassa Windsorin linnan kuninkaallisiin arkistoihin, joita hän saattoi käyttää ohjelmiensa aineistona. Edwardin tuotantoyhtiö kärsi talousvaikeuksista alusta lähtien.lähde?

Vuonna 2002 prinssi Edward ilmoitti lopettavansa tuottajan työt keskittyäkseen edustustehtäviinsä ja tukeakseen äitiään tämän 50-vuotishallitsijajuhlan aikana.lähde?

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward solmi 19. kesäkuuta 1999 avioliiton Sophie Rhys-Jonesin kanssa. Hääpäivänä kuningatar Elisabet II myönsi Edwardille Wessexin jaarlin arvonimen, ja hänen puolisostaan tuli siten Wessexin kreivitär. Arvonimi rikkoi perinteen, jonka mukaan hallitsijan pojille oli aina myönnetty herttuan arvonimi. Myös Wessex oli valintana kummallinen, sillä edellinen Wessexin jaarli oli Harald Godwininpoika ennen Englannin kuninkaaksi tuloaan 1066.

Wessexin jaarlilla ja kreivittärellä on kaksi lasta, tytär Louise Windsor (s. 8. marraskuuta 2003) ja poika James Windsor (s. 17. joulukuuta 2007).[1] Pariskunta on esittänyt toivomuksen, että heidän lapsiaan nimitettäisiin kuten jaarlin lapsia eikä kuten hallitsijan lapsenlapsia vähentääkseen jälkeläisiltään kuninkaallisten arvonimien tuomaa taakkaa. Virallisesti Lady Louise Windsor onkin hänen kuninkaallinen korkeutensa Wessexin prinsessa Louise ja Severnin varakreivi hänen kuninkaallinen korkeutensa Wessexin prinssi James, mutta näitä titteleitä ei käytetä.lähde?

Edustustehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viime aikoinamilloin? prinssi Edward on ottanut hoitaakseen omien edustustehtäviensä lisäksi myös isälleen Philipille kuuluvia tehtäviä, joista tämä on halunnut luopua korkean ikänsä vuoksi. Edward toimii muun muassa Kansainyhteisön kisojen liiton puheenjohtajana.lähde?

Edwardin edustustehtävät liittyvät yleensä hänen harrastuksiinsa taiteeseen ja urheiluun.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


  Edeltäjä:
Prinsessa Eugenie
Yhdistyneen kuningaskunnan kruununperimysjärjestys
8.
Seuraaja:
James Windsor