Anne (prinsessa)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anne
Yhdistyneen kuningaskunnan prinsessa
Prinsessa Anne.JPG
Syntynyt 15. elokuuta 1950 (ikä 64)
Lontoo
Kansallisuus Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Puoliso Timothy Laurence (s. 1955)
Vanhemmat Elisabet II
Prinssi Philip

Prinsessa Anne (Anne Elizabeth Alice Louise Laurence Mountbatten-Windsor, ent. Phillips) (s. 15. elokuuta 1950) on Britannian kuningattaren Elisabet II:n ja prinssi Philipin toiseksi vanhin lapsi ja ainoa tytär. Hän on kruununperimysjärjestyksessä 11:ntenä veljiensä ja näiden lasten jälkeen, sillä lain mukaan hallitsijan miespuoliset jälkeläiset ohittavat naispuoliset kruununperimysjärjestyksessä. [1]

Prinsessa Anne tunnetaan laajasta hyväntekeväisyystyöstään. Urheilijana hän on osallistunut olympialaisiin ratsastuksessa vuoden 1976 kesäolympialaisissa Montrealissa.

Prinsessa Anne meni naimisiin kapteeni Mark Phillipsin kanssa 14. marraskuuta 1973. Parilla on kaksi lasta:

Prinsessa Annen vaakuna

Prinsessa Anne yritettiin kidnapata 20. maaliskuuta 1974.

13. kesäkuuta 1987 kuningatar Elisabet II myönsi prinsessa Annelle ikivanhan arvonimen Princess Royal. Anne oli seitsemäs henkilö, jolle kyseinen arvonimi myönnettiin. Se myönnetään yleensä, muttei automaattisesti, hallitsijan vanhimmalle tyttärelle.

Huhtikuussa 1992 prinsessa Anne erosi miehestään Mark Phillipsistä. Saman vuoden joulukuussa hän nai Timothy Laurencen. Parilla ei ole lapsia. Tämä oli ensimmäinen kerta sitten Henrik VIII:n, kun eronnut kuninkaallisen perheen jäsen meni uudelleen naimisiin.

Vuonna 2001 prinsessa Annesta tuli sitten 1600-luvulla mestatun Kaarle I:n ensimmäinen kuninkaallinen, joka joutui oikeuden eteen vastaamaan rikoksesta. Anne tuomittiin maksamaan 400 puntaa sakkoa ylinopeudesta.

Toisen kerran Anne joutui oikeuden eteen 2002, kun hänen koiransa oli hyökännyt kahden pojan kimppuun. Vuonna 2003 yksi kuningattaren corgi-koirista piti lopettaa, kun toinen Annen koira oli hyökännyt sen kimppuun.

  Edeltäjä:
Lady Louise Windsor
Yhdistyneen kuningaskunnan kruununperimysjärjestys
11.
Seuraaja:
Peter Phillips

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]