Pistosaha

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bosch-merkkinen pistosaha

Pistosaha (kuviosaha, "nytky") on sähkökäyttöinen käsityökalu. Saha on tarkoitettu lähinnä levyjen ja lautojen muotoon sahauksiin. Suorat sahaukset ovat laitteella melko hankalia suorittaa johtuen käytetyistä teristä, ja sahan toimintatavasta.

Pistosahoja valmistetaan eri varustemahdollisuuksilla. Yksinkertaisimmissa laitteissa on vain yksi käytettävä nopeus ja ruuvilukittava teräkiinnitys. Monipuolisemmin varustelluissa malleissa voi olla sen lisäksi muun muassa säädettävä moottorin kierrosluku eli sahausiskun nopeus, terän heiluriliike joka tehostaa sahausta, sekä terän pikakiinnitys mikä mahdollistaa terän nopean vaihdon ilman työkaluja. Myös purunpoistoliitäntä on yleinen varuste.

Pistosahoja on sekä verkkovirtakäyttöisenä että akkukäyttöisenä. Laitetta käytetään paljon kalusteasennuksissa sekä sisustustyössä.

Pistosahaa ei pidä sekoittaa puukkosahaan vaikka molemmat toimivat edestakaisella sahausliikkeellä. Puukkosaha on kahden käden työkalu ja tarkoitettu hankaliin sahauksiin minne on muilla laitteilla vaikea päästä. Remonteissa käytetään paljon puukkosahaa.