Kuviosaha

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bosch-merkkinen kuviosaha

Kuviosaha on sähkökäyttöinen käsityökalu. Saha on tarkoitettu lähinnä vanerien, levyjen ja lautojen muotoon sahauksiin. Suorat sahaukset vaativat yleensä ohjurin.

Kuviosahoja valmistetaan eri varustemahdollisuuksilla. Yksinkertaisimmissa laitteissa on vain yksi käytettävä nopeus ja ruuvilukittava teräkiinnitys. Monipuolisemmin varustelluissa malleissa voi olla sen lisäksi muun muassa säädettävä moottorin kierrosluku eli sahausiskun nopeus, terän heiluriliike joka tehostaa sahausta, sekä terän pikakiinnitys mikä mahdollistaa terän nopean vaihdon ilman työkaluja. Myös purunpoistoliitäntä on yleinen varuste.

Kuviosahoja on sekä verkkovirta käyttöisenä että akkukäyttöisenä. Laitetta käytetään paljon kalusteasennuksissa sekä sisustustyössä.

Kuviosahaa ei pidä sekoittaa puukkosahaan vaikka molemmat toimivat edestakaisella sahausliikkeellä. Puukkosaha on kahden käden työkalu ja tarkoitettu hankaliin sahauksiin minne on muilla laitteilla vaikea päästä. Remonteissa käytetään paljon puukkosahaa. Kuviosahaa ei tule myöskään sekoittaa pistosahaan. Pistosaha on "käsikäyttöinen" saha, jolla pystyy sahaamaan levyyn aukon aloittamatta sahausta levyn reunasta.