Pikkukolibri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkukolibri
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kiitäjälinnut Apodiformes
Heimo: Kolibrit Trochilidae
Suku: Pikkukolibrit Atthis
Laji: ellioti
Kaksiosainen nimi

Atthis ellioti
Ridgway, 1878

Alalajit[2]
  • A. e. ellioti
  • A. e. selasphoroides
Katso myös

  Pikkukolibri Wikispeciesissä
  Pikkukolibri Commonsissa

Pikkukolibri (Atthis ellioti) on kolibreihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Väli-Amerikasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkukolibri on hyvin pienikokoinen lintu ja kasvaa noin 7 cm pitkäksi. Sukupuolet eroavat toisistaan ulkonäöltään. Pikkukolibrikoiras on selästään ja päästään vihreä. Päässä on valkoinen silmäkulmajuova. Kurkussa ja rinnassa on laaja kiiltävän magentanvärinen kaulus. Vatsa on väritykseltään valkoinen ja kyljet ja yläperä ovat kellertävän ruskeat. Pikkukolibrinaaras on päästään ja selästään vihreä ja kurkku on pilkullinen, kyljet ja yläperä ovat kellertävän ruskeat. Pikkukolibrin nokka on lyhyt ja suora.[3][4][5]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkukolibria tavataan Meksikosta, Guatemalasta, El Salvadorista ja Hondurasista. Sen elinympäristöä ovat kosteahkot metsät, mänty- ja tammimetsät sekä metsien reunamaiden pensaikot. Laji syö kukkien mettä ja hyönteisiä.[3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Atthis ellioti IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.10.2019. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Atthis ellioti (TSN 555312) itis.gov. Viitattu 25.10.2019. (englanniksi)
  3. a b Züchner, T. & Boesman, P.: Wine-throated Hummingbird (Atthis ellioti) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 25.10.2019. (englanniksi)
  4. a b Andrew C. Vallely, Dale Dyer: Birds of Central America, s. 104. Princeton University Press, 2018. ISBN 978-0-691-13801-5. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.10.2019). (englanniksi)
  5. a b Walter A. Thurber, Thomas S. Schulenberg & Carolyn W. Sedgwick: Wine-throated Hummingbird Atthis ellioti Neotropical Birds Online. Cornell Lab of Ornithology. Viitattu 25.10.2019. (englanniksi)