Patricia Rozema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patricia Rozema vuonna 2015.

Patricia Rozema (s. 20. elokuuta 1958 Kingston, Ontario) on kanadalainen elokuvaohjaaja, joka tuli Denys Arcandin ja Atom Egoyanin ohella tunnetuksi 1980-luvun Toronto New Wave -ryhmän elokuvantekijänä. Hänet tunnetaan muun muassa naisten välisen rakkauden kuvaajana.[1]

Rozema syntyi Ontarion Kingstonissa alankomaalaiseen kalvinistiperheeseen, jossa television katselu oli kiellettyä ja teatteriesityksenkin tyttö näki vasta 16-vuotiaana. Hän opiskeli filosofiaa ja englanninkielistä kirjallisuutta Calvin Collegessa Yhdysvaltojen puolella Michiganissa. Rozema työskenteli lyhyen aikaa toimittajana kunnes sai ohjata ensimmäisen pitkän elokuvansa Merenneitojen laulu (1987). Se pohtii voyeurismin, omistushalun ja kielen haltuunoton kysymyksiä[1].

Rozeman elokuvia esitettiin vuoden 1995 Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin Focus on Canada -sarjassa.[2]

Elokuvaohjauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kun yö saapuu (1995) (Louise Grayn mukan, Sight and Sound, November 1995.) kavi.fi. Arkistoitu 7.11.2018. Viitattu 5.11.2018.
  2. Virtanen, Leena: Elokuva kuin lasillinen viiniä. Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin Kanada-sarjan ohjaaja Patricia Rozema tarjoilee kauniita kuvia yllättävistä aiheista Helsingin Sanomat. 22.9.1995. Viitattu 5.11.2018. (Tilaajille.)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Patricia Rozema