Oroluk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oroluk
Orolukin atollin kartta
Orolukin atollin kartta
Merialue Tyyni valtameri
Suurin saari Oroluk
Valtio
Valtio  Mikronesia
Osavaltio Pohnpei
Kunta Oroluk
Väestö
Väkiluku 0–20

Oroluk on itäisiin Karoliineihin kuuluva atolli Tyynellämerellä. Hallinnollisesti se kuuluu Mikronesian liittovaltion Pohnpein osavaltioon. Oroluk sijaitsee noin 325 km länteen tai luoteeseen Pohnpein saaresta.

Orolukin atolli on luode–kaakkosuunnassa noin 31 km pitkä ja 20 km leveä. Atollin laguunin pinta-ala on 420 km2. Atollin luoteiskulmassa sijaitsee Orolukin saari, jonka pinta-ala on noin 13 hehtaaria. Orolukin saari on atollin ainoa kasvipeitteinen saari. Saarella kasvaa pääasiassa kookospalmumetsää, jonka seassa on laikuittaisesti leipäpuita (Artocarpus) ja helmiviuhkoja (Tournefortia). Yleisiä matalampia puita saarella ovat viikunat (Ficus), kuituhibiskus (Hibiscus tiliaceus), hedelmänoni (Morinda citrifolia) sekä kairapalmut (Pandanus). Lisäksi saarella kasvaa monia ruohoja ja saniaisia. Orolukin saaren pohjois- ja länsirannat eli valtamerenpuoleiset rannat ovat enimmäkseen kivikkoisia ja eteläiset sekä läntiset eli laguuninpuoleiset rannat ovat pääasiassa hiekkarantoja.

Oroluk on ollut välillä asuttu ja välillä asumaton. 1930-luvulla Orolukin saarella asui 42 ihmistä ja 1960-luvulta alkaen saaren väkiluku on ollut 0–20 henkilöä. Saaren useimmat rakennukset on rakennettu sen kaakkoispäähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]