Olympus Mons

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Olympus Mons
Olympus Mons Mars Global Surveyorin kuvaamana
Olympus Mons Mars Global Surveyorin kuvaamana
Korkeus 27 000 m
Sijaintitiedot
Sijainti Tharsis, Mars
Geologia
Tyyppi kilpitulivuori

Olympus Mons on sammunut tulivuori Marsissa. Se on Aurinkokunnan korkein tunnettu vuori. Olympus Mons on noin 27 kilometriä korkea ja 550 kilometriä leveä.[1] Vuoren rinteet ovat hyvin loivat lukuun ottamatta länsi- ja pohjoisreunaa kiertävää kuuden kilometrin korkuista jyrkännettä. Vuoren huipulla on kuudesta osittain päällekkäisestä kalderasta koostuva syvänne, joka on kolme kilometriä syvä.

Olympus Mons

Olympus Mons on kilpitulivuori. Se on muodostunut nykyisen kaltaiseksi pitkän ajan kuluessa, kun laavaa on jatkuvasti virrannut purkausaukosta. Tulivuori on syntynyt Marsin kuoren kuumaan pisteeseen, ja koska Marsissa ei ole litosfäärilaattojen liikettä, vuori on kasvanut miljoonien vuosien aikana valtavan laajaksi.[2] Olympus Mons peittää niin suuren osan Marsista, että se voidaan nähdä kokonaisuudessaan ainoastaan planeetan kiertoradalta − pinnalta katsottaessa sen rinteet jäävät horisontin taa.

Olympus Mons sijaitsee tuliperäisellä Tharsiksen ylängöllä, jossa on myös kolme muuta suurta kilpitulivuorta: Arsia Mons, Pavonis Mons ja Ascraeus Mons.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Markus Hotakainen: Mars – myytistä maisemaksi. WSOY 2005. ISBN 951-0-29932-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paul Weissman, Lucy-Ann McFadden & Torrence Johnson: Encyclopedia of the Solar System, s. 299. Academic Press, 1998. ISBN 9780080573137. (englanniksi)
  2. Hotakainen: Mars – myytistä maisemaksi, s. 94.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.