Oaxaca de Juárez

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kirkko Oaxacan historiallisessa keskustassa

Oaxaca de Juárez on Oaxacan osavaltion pääkaupunki Meksikossa. Kaupungissa on 321 452 asukasta (2005) ja metropolialueella noin 565 000. Se sijaitsee Oaxacan laaksossa Sierra Madre del Surin suurella 1 550 metrin korkeudella merenpinnasta.

Aikaisemman zapoteekki- ja mixteekkiasutuksen paikalle perustettiin 1532 Kaarle V:n luvalla suuresti jalo ja uskollinen kaupunki nimeltä "Antequera". Vuonna 1821 kaupungin nimeksi muutettiin "Oaxaca", nahuatlin sanan "Huaxyácac" mukaan. Vuonna 1872 nimeksi muutettiin Oaxaca de Juárez Benito Juárezin mukaan. Monte Albánin arkeologinen alue sijaitsee kaupungin lähellä.

Kaupungin historiallinen keskusta ja Monte Albán ovat UNESCOn maailmanperintökohteita.

Toukokuussa 2006 kaupungin opettajat menivät lakkoon, mikä jätti 1,3 miljoonaa koululaista ilman opetusta. Protestoijat vaativat aluksi palkankorotuksia ja sitten osavaltion kuvernööri Ulises Ruiz Ortizin eroa ja syyttivät tätä vaalivilpistä ja väkivallasta. Protesteihin liittyivät erilaiset vasemmistolaiset ryhmät ja intiaanit. Mielenosoittajat valtasivat kaupungin keskustan ja linnoittivat sen tiesuluin. Oaxacan kaupungin kansankokous (Asamblea Popular del Pueblo de Oaxaca; APPO) julistautui kaupungin hallitsevaksi elimeksi. Toukokuun jälkeen viisi mielenosoittajaa on saanut surmansa. 29. lokakuuta 3500 liittovaltion ja 300 sotapoliisia hyökkäsi Oaxacan Zocaloon ja sai kaupungin keskustan haltuunsa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Oaxaca de Juárez.

Koordinaatit: 17°05′0″N, 96°45′00″W