Naamijoki (Pello)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Naamijoki (kylä))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orankitien alku.

Naamijoki on kylä Pellon kunnassa Lapin läänissä. Kylä sijaitsee noin 18 kilometrin päässä Pellon keskustaajamasta pohjoiseen Väylänvarrentie-nimisen yhdystien 9381 ja Kolarin radan varrella paikassa, jossa saman niminen joki laskee Tornionjokeen. Kylässä on aiemmin ollut oma rautatieasema. Naamijoelta johtaa Orankitie-niminen[1] paikallistie Orajärven kylään, joka sijaitsee Pellosta Kolariin johtavan valtatien 21 varrella.

Vuonna 1885 perustettu Rantakankaan kruununtila oli kylän ensimmäinen talo[2]. Tila autioitui vuoden 1900 tienoilla. 1930-luvun alussa perustettiin Naamijoen ja Orangin kylien alueille asutustiloja, joista kaksi sijaitsi Naamijoella. Kylän asutus laajeni sodan jälkeen 1940-luvun lopulla, kun kylälle perustettiin neljä uutta ns. rintamamiestilaa.

Naamijokisuulla toimi aikanaan myös tulliasema. Vanhan tulliaseman tilat ovat nykyisin Metsähallituksen palveluyrityksen käytössä vapaa-ajankohteena nimellä Joppikämppä. Kylällä toimii myös muita majoitus- ja palvelutoimintaa harjoittavia yrityksiä. Kylällä on lisäksi maataloutta harjoittavia tiloja ja kalankasvatus- ja jalostusyritys.

Naamijoen seudun aktiivisuuden ansiosta saatiin valtuuston vastustuksesta huolimatta vuonna 1953 aikaan Orangin koulu, kun oppilaita oli ilmaantunut 30. Koulu kuitenkin lopetettiin 1962 koulukuljetusten alkaessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kartta
  2. Jokivartisten kyläkirja| Sivu = 26
  3. Lapin koulutushistoria pdf-tiedosto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]