Mickey Goldmill

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mickey Goldmill
Mickey Goldmill
Mickey Goldmill
Luoja(t) Sylvester Stallone
Näyttelijä(t) Burgess Meredith
Ensi-
esiintyminen
Rocky (1976)
Viimeinen
esiintyminen
Rocky V (1990)
Henkilötiedot
Status kuollut
Ammatti nyrkkeilijä, nyrkkeilyn opettaja
Sukupuoli mies
Ikä 70–76 vuotta
Asuinpaikka Philadelphia
Kuolinsyy sydänsairaus
Suhteet
Tutut Rocky Balboa
Adrian Balboa
Paulie Pennino
Mickey Goldmill
Henkilötiedot
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Nyrkkeilijä
Lempinimi Mighty Mick
Pituus 173 cm
Painoluokka Kääpiösarja
Kätisyys Oikeakätinen eli orthodox
Ammattilaistilastot
Ottelut 73
Voitot 72
Tappiot 1

Michael ”Mickey” Goldmill on Sylvester Stallonen luoma ja Burgess Meredithin esittämä kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy elokuvissa Rocky, Rockyn uusintaottelu, Tiikerinsilmä – Rocky III ja Rocky V.

Hahmon taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mickey Goldmill syntyi juutalaiseen perheeseen 7. huhtikuuta 1905. Hän otteli vuosina 1922–1947, mutta ei saanut mainetta. Mickey kertoi Rockylle tyrmänneensä Ginny Russellin 14. syyskuuta vuonna 1923 samana päivänä kun Luis Firpo tyrmäsi maailmanmestari Jack Dempseyn. Mickey uskoi ettei hänen tyrmäyksestään puhuttu mediassa koska hänellä ei ollut manageria mutta Dempseyllä oli. Jäätyään eläkkeelle vuonna 1947 Mickey oli otellut 73 ottelua, joista hän oli voittanut 72 (70 tyrmäyksellä) ja hävinnyt vain kerran. Vuonna 1948 Mickey avasi nyrkkeilusalin Philadelphiaan Pennsylvaniaan nimellä "Mahtavan Mickeyn Nyrkkeilysali" ja alkoi treenata muita huippunyrkkeilijöitä. Mickey puhuu haudanvakavalla äänensävyllä ja on päättäväinen. Hahmo perustuu Charley Goldmaniin, joka aikanaan valmensi Rocky Marcianoa.

Rocky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mickey jatkoi treenarina vielä 76-vuotiaana elokuvan aikoihin. Mickeyn vakioasiakas oli Rocky Balboa, joka ei ollut saavuttanut mainetta ja joka työskenteli koronkiskurina. Mickey ivaili hänelle säännöllisesti lopettamisesta neuvoen häntä säilyttämään nenänsä, jota Rocky ei ollut kertaakaan murtanut ottelussa. Eräällä kerralla Mickey haukkuu Rockyn pohjalukemiin muiden nyrkkeilijöiden kuullen. Apollo Creedin haastettua Rockyn mestaruusotteluun Mickey lähestyy Rockyä ja pyytää saada manageroida häntä. Kieltäydyttyään aluksi Rocky suostui Mickeyn pyyntöön. Ottelu pidetään 1. tammikuuta 1976. Rocky kesti ottelun viimeiseen erään asti ja hävisi ottelun niukasti tuomariäänin.

Rocky II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apollo ilmoittaa sairaalassa haastavansa Rockyn uusintaotteluun. Mickey sanoo Rockyn voittaneen ottelun tuomariäänistä huolimatta mikä suututtaa Apollon. Apollon nöyryytyksistä huolimatta Mickey tietää ettei Rocky otellut vain tuurilla. Hän kuitenkin neuvoo Rockya ottamatta haastetta vastaan ettei häviäisi. Lopulta Mickey suostuu jälleen treenaamaan Balboaa tämän suostuttua Apollon haasteeseen. Kuitenkin Rockyn väliset perheongelmat Adrianin kanssa häiritsevät Rockyn keskittymistä harjoituksissa ja Rocky on antamassa periksi kunnes kuulee Adrianin synnytyksestä ja että hän on joutunut koomaan. Adrianin herättyä sairaalassa Rocky saa taistelutahtonsa takaisin ja treenaa tosissaan. Ottelussa Mickey neuvoo Rockya ottelemaan oikealla hämätäkseen Apolloa ja varomaan toista silmäänsä. Rocky voittaa ottelun täpärästi ja kiittää Mickeytä voitonpuheessaan.

Rocky III[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mickey jatkoi Rockyn treenarina valiten hänen kaikki ottelijansa jotka Rocky voittaa. Näihin aikoihin Mickey sairastui sydänsairauteen, jonka hän salasi Rockyltä. Rockyn ilmoitettua kansalle lopettamisaikeistaan Clubber Lang haastoi Rockyn todistaakseen hänen olevan vain paperimestari. Mickey kieltää Rockya ottamasta haastetta vastaan ja tunnustaa hänelle evänneensä Langin mahdollisuudet haastaa Rocky koska Lang voittaisi hänet helposti. Mickey kuitenkin suostui valmentamaan Rockya viimeisen kerran. Ottelu pidettiin 15. elokuuta 1981. Ottelupäivänä Mickey saa sydänkohtauksen mistä Rocky järkyttyy. Mickey kieltäytyy lähtemästä sairaalaan ennen kuin ottelu on päättynyt. Rocky kärsii tappion Langille mutta ei kerro siitä Mickeylle. Mickey sanoo rakastavansa Rockya ja saa toisen sydänkohtauksen johon hän kuolee. Mickey haudataan Synagogaan juutalaisperinteen mukaisesti. Rocky sai Mickeyn nyrkkeilyhallin perinnöksi.

Rocky V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mickey esiintyy kohtauksessa, jossa Rocky muistelee Mickeyn antamaa oppituntia elämästä ja lopputaistelussa Tommy Gunnia vastaan, jolloin Rocky kuulee mielessään Mickeyn käskevän tämän nousta sen jälkeen, kun Tommy tyrmäsi hänet.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mickey esiintyy peleissä Rocky ja Rocky Legends.