Michael Chiesa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michael Chiesa
Henkilötiedot
Syntynyt7. joulukuuta 1987 (ikä 36)
Aurora, Colorado
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Vapaaottelija
Lempinimi Maverick
Aktiivisena 2008–
Pituus 185 cm
Paino 77 kg
Painoluokka välisarja (2018–)
kevytsarja (2008–2018)
Kätisyys oikea
Taistelutyyli brasilialainen jujutsu, paini[1]
Seura Sik-Jitsu
Tilastot
Ottelut 21
Voitot 17
– luovutuksella 11
– päätöksellä 6
Tappiot 4
– tyrmäyksellä 1
– luovutuksella 3

Michael Keith Chiesa (s. 7. joulukuuta 1987 Aurora, Colorado) on yhdysvaltalainen vapaaottelija. Hän on otellut UFC:ssä vuodesta 2012 lähtien. Chiesa voitti Ultimate Fighter: Live -turnauksen 2012.

Varhaisvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiesa kävi Shadle Park High Schoolin, jossa hän kilpaili painissa,[2] jota Chiesa on harjoitellut 11-vuotiaasta lähtien.[3] Hän työskenteli Budweiserilla jakelijana ja kävi collegea kolme päivää, kunnes päätti lopettaa koulun kesken pyrkiäkseen ammattilaisottelijaksi.[4]

Vapaaottelu-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiesa otteli ensimmäisen ammattilaisottelunsa 16. elokuuta 2008, jolloin hän voitti Charon Spainin triangelikuristuksella. Chiesa voitti myös seuraavat kuusi ottelua peräkkäin ennen kuin pääsi The Ultimate Fighter turnaukseen. Hän voitti seitsemästä kamppailusta neljä ensimmäisen erän aikana luovutuksella. Näistä nopein voitto oli Darrell Fenneria vastaan 45 sekunnissa.

The Ultimate Fighter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiesa oli yksi 32 ottelijasta, jotka osallistuivat The Ultimate Fighter: Live turnaukseen. Hän selvitti tiensä lopputurnaukseen ja valittiin Urijah Faberin joukkueeseen viidentenä valintana. Chiesa voitti turnauksen avauskierroksella Jeremy Larsenin tuomariäänin ja kohtasi seuraavalla kierroksella Justin Lawrencen. Hän voitti kamppailun teknisellä tyrmäyksellä. Välierässä Chiesa voitti James Vickin tyrmäyksellä toisessa erässä ja eteni loppuotteluun Al Iaquintaa vastaan. 1. kesäkuuta 2012 käyty loppuottelu päättyi Chiesan voittoon takakuristuksella ensimmäisessä erässä ajassa 2:47. Voitto palkittiin Illan luovutus bonuksella.

UFC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Ultimate Fighter turnausvoiton myötä Chiesa sai sopimuksen UFC:hen ja otteli toisen kamppailunsa järjestössä Anton Kuivasta vastaan helmikuussa 2013. Hän voitti kamppailun luovutuksella, takakuristuksella. Chiesa otteli samana vuonna vielä kahdesti, joista seuraava kamppailu päättyi tappioon Jorge Masvidalia vastaan luovutuksella. Se oli samalla hänen ensimmäinen tappio vapaaottelussa ja päätti hänen yhdeksän ottelun voittoputken. Marraskuussa Chiesa voitti Colton Smithin UFC: Fight for the Troops 3 -tapahtumassa takakuristuksella. Voitto palkittiin Illan luovutus bonuksella.

2014 Chiesa otteli kaksi ottelua, joista ensimmäinen päättyi voittoon tuomariäänin (30–26, 30–26, 30–27) Francisco Trinaldoa vastaan. Sitä vastoin syyskuussa hän kärsi uransa toisen tappion Joe Lauzonille teknisellä tyrmäyksellä. Ottelu palkittiin Illan kamppailu bonuksella.

2015 Chiesa otteli molemmat ottelunsa Fight Night -tapahtumissa. Huhtikuussa hän voitti Mitch Clarken tuomariäänin (29–26, 29–26, 29–28). Vuoden toisen kamppailun Chiesa kävi joulukuussa Jim Milleriä vastaan, jonka hän voitti takakuristuksella toisessa erässä.[5] Heidän välinen ottelu palkittiin Illan kamppailu bonuksella.

2016 Chiesa kohtasi Beneil Dariushin huhtikuussa UFC on Fox: Teixeira vs. Evans -tapahtumassa. Hän voitti kamppailun edellisen tapaan takakuristuksella toisessa erässä. Samalla Chiesa palkittiin Illan suoritus bonuksella.[6] Hänen oli määrä otella seuraavaksi Tony Fergusonia vastaan heinäkuussa, mutta joutui jättämään kamppailun väliin ilmoitettuaan 27. kesäkuuta kärsivänsä selkävammasta.[7]

Chiesa palasi selkävammansa parannuttua takaisin ottelemaan kesäkuussa 2017 Kevin Leeta vastaan. Hän hävisi kamppailun teknisellä takakuristuksella ensimmäisen erän lopussa.

Heinäkuussa 2018 Chiesa otteli UFC 226 -tapahtumassa Anthony Pettistä vastaan, jolle hän hävisi triangelikäsilukolla toisessa erässä. Chiesa painoi ennen ottelua yli määrätyn painorajan, jonka vuoksi hän sai rangaistuksen palkkioonsa.

Siirtyminen välisarjaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiesa ilmoitti heinäkuun ottelun jälkeen siirtyvänsä painoluokkaa ylemmäksi haluttuaan painonpudotuksen olevan terveellisempää. Hän kohtasi ensimmäisessä välisarjan ottelussa Carlos Conditin joulukuussa 2018. Chiesa voitti kamppailun toisessa erässä kimuralla.

Ottelutyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chiesan päätyyli on sekoitus painia ja brasilialaista jujutsua.[8] Hänen painitaustansa on auttanut viemään ottelut matolle, ja saamaan vastustajansa selän, jonka myötä Chiesa on voittanut ottelunsa takakuristuksella.[8] Hänen painitaustansa on auttanut myös mattokamppailussa Chiesaa pääsemään hankalistakin tilanteista pois muita painityylejä vastaan. Hän on näin kyennyt olemaan myös mountissa (vastustajan päällä) hyvin hallitsevasti ja lyömään vastustajaansa päähän.[8] Chiesan vahvuutena on myös ulottuvuus painoluokkaansa kevytsarjaan nähden ollessaan 185 senttimetriä pitkä, kun tavallisesti kevytsarjassa ottelevat ovat keskimäärin 170–175 senttimetriä pitkiä.[8] Useimmiten hänen pituudella ottelevat ovat keskisarjassa.[8] Tästä on ollut Chiesalle suuresti hyötyä kuristuksissa. Erityisesti päästessään vastustajansa selkään hänellä on tapana tehdä jaloilla vartalotriangeli perinteisemmän brasilialaisen jujutsu tekniikan sijaan koukuttamalla jaloillaan vastustajansa jalat jumiin.[8] Kyseisellä tekniikalla Chiesa on kuitenkin onnistunut lukitsemaan vastustajansa, joka on useimmiten johtanut takakuristukseen ennemmin tai myöhemmin. Pitkien raajojensa ansiosta hänellä on myös enemmän varaa tiukentaa kuristuksiaan ja muita lukkoja.[8]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFC

  • Ultimate Fighter: Live -turnauksen voittaja
  • Illan kamppailu (kahdesti)
  • Illan luovutus (kahdesti)
  • Illan suoritus (kerran)

Lords of the Cage

  • Kevytsarjan mestaruus (kerran)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mike Maverick Chiesa MMA-Core Viitattu 11.10.2016 (englanniksi)
  2. First Round Management signs The Ultimate Fighter 15 winner Mike “Maverick” Chiesa Viitattu 11.10.2016 (englanniksi)
  3. Mike Chiesa revela ser fã do jiu-jítsu brasileiro: 'Foi o que me conquistou' sportv.globo.com 23.2.2013 Viitattu 13.10.2016 (englanniksi)
  4. Michael Chiesa UFC Viitattu 11.10.2016 (englanniksi)
  5. Michael Chiesa taps Jim Miller, takes aim at lightweight top 15 foxsports.com Viitattu 13.10.2016 (englanniksi)
  6. UFC on FOX 19 bonuses: Teixeira, Chiesa, Zaleski dos Santos, Akhmedov net $50k mmajunkie.com 16.4.2016 Viitattu 15.10.2016 (englanniksi)
  7. Michael Chiesa out at UFC Fight Night 91, UFC seeks new opponent for Tony Ferguson mmajunkie.com 27.6.2016 Viitattu 12.10.2016 (englanniksi)
  8. a b c d e f g Breakdown Of Michael Chiesa’s BJJ Game 25.7.2013 Viitattu 13.10.2016 (englanniksi)