Mercedes-Benz C112

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mondial_de_l'Automobile_2010

Mercedes-Benz C112 oli vuoden 1991 Frankfurtin IAA-messuilla esitetty kokeellinen Mercedes-Benz -urheiluauto. Sensaatiomaisen C111 -edeltäjänsä tavoin C112 aiheutti valmistajalleen ostotarjousten tulvan: 700 tilausta, osin ryyditetty avoimeksi jätetyllä sekillä, eivät saaneet yhtiötä hellittämään, vaan C112-koeauto jäi yksittäiskappaleeksi ja on nyt osa Mercedes-Benz-museon laajaa ajoneuvokokoelmaa.

Active Body Control (ABC) ja muut edistysaskeleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjänsä C111:n tavoin (galleria) C112:lla testattiin yhtiön suunnittelemia uusia järjestelmiä tavanomaisissa ajo-oloissa, eli yleisessä tieliikenteessä. Merkittävin niistä oli ABC- eli Active Body Control-järjestelmä[1], missä perinteisiin ajoneuvon teräksisiin jousituselementteihin oli lisätty aktiivinen, sähkö-hydraulinen ajokäytöstä korjaava laitteisto, sekä sen toimintaa ohjaava monimutkainen sensoreiden järjestelmä tunnistamaan ajotilanne. ABC paitsi vaimensi auton nyökkimistä kiihdytyksissä tai jarrutuksissa, myös esti sivuliikettä eli huojuntaa pitämällä auton horisontin vakaana - näin ABC korvasi entisen ajan akselikohtaiset kallistuksen vakaimet. ABC-järjestelmän pyöräkohtaisesti aktiiviset plunger-tyyppiset elementit vuorostaan säätivät kyseisen jousen esijännitystä (lyhyen taajuuden tienpinnasta johtuvien iskujen vaimennus toimi perinteisillä öljy-iskuvaimentimilla). ABC-järjestelmä oli suunniteltu takavetoiseen urheiluautoon, ja sen tarvitsema öljynpaine tuotettiin moottorilta hihnalla voimansa ottavalla radiaalimäntäpumpulla (Radialkolbenpumpe), mikä tarjoaa mm. edullisen hyötysuhteen, korkean paineen jo pienillä kierrosluvuilla, ja pitkäkestoisen käytön. ABC-järjestelmä tarjosi tässä kehitysvaiheessa kolme ajokorkeutta (normaali, kohotettu ja korkea) sekä jousituksen kovuuteen kaksi asentoa: pehmeän arkiseen ajoon, sekä kovan urheilullista ajoa varten. ABC-järjestelmä myös seurasi tienpinnan laatua, ja säätyi omatoimisesti ajotilanteeseen sopivasti jotta kuljettaja ei kuormittuisi. Pyöräkohtaisesti aktiivisesti säätyvä ABC on yhä edelleen ainutlaatuinen maailmassa, sillä Citroënin Xantia-koeautossa esittelemä aktiivinen alustanvakautus yhdistettynä perinteiseen hydropneumaattiseen jousitukseen ei vaikuta pyöräkohtaisesti. ABC-järjestelmä ei tietenkään ollut C112-koeauton ainoa erikoisuus, vaan siinä oli myös nelipyöräohjaus, mikä salli takapyörien kääntyä etupyörien kanssa samaan tai vastasuuntaan enintään 3,5 astetta[2]. Nelipyöräohjaus kompensoi esimerkiksi tien urien aiheuttaman epävakauden, varmisti erinomaisen käsiteltävyyden sekä turvallisuuden kaikissa ajotilanteissa[1].

Muu tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koeauto C112:n moottorina oli 6,0-litrainen 12-sylinterinen M120-moottori mitä tuolloin käytettiin myös SL 600 (R129) -mallissa, ja minkä teho oli tässä viritysasteessa 408 hevosvoimaa (DIN) l. 300 kW, vääntö 580 Nm. Vaihteisto oli käsivalintainen, 6+R -vaihteilla, ja voimanlähde salli C112:n saavuttaa 310 km/t huippunopeuden, kun taas kiihdytys 0-100 km/t vei 5 sekuntia. ABC-alustan ohella C112 oli varustettu myös S-sarjan kaltaisella, riittämättömästä etäisyydestä edellä ajavaan varoittavalla Distronic-tutkalla, ja sen aerodynamiikkaan vaikuttavat varusteet säätyivät eri tilanteiden mukaan: etuspoileri/splitteri ja takaspoileri säätyivät, ja jäljempi kääntyi myöhemmän Mercedes-Benz SLR McLarenin takaspoilerin tavoin pystyyn eli pyöräjarruja vauhdin hillitsemisessä avustavaksi ilmajarruksi. C112:n korissa voi nähdä samankaltaisia detaljeja kuin edeltävänä vuonna 1990 Groupe C-mestaruuden saavuttaneessa Sauber-Mercedes C11-kilpurissa, mikä vaikutti koeauton kehitykseen[2] (galleriakuva), ja C11-yhteys paljastuu alustassa samanlaisena ohjaamoalueen alumiini-monokokkina, mikä tarjosi huippuluokan törmäyssuojaa. C112:n pohjan aerodynamiikassa sekä auton yleisrakenteen ratkaisuissa on myös samankaltaisuuksia C11-kilpurin kanssa[3].

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:
  1. a b Owen, Richard: 1991 Mercedes-Benz C112 (C112-tietoja) supercars.net. 18.4.2016. supercars.net. Viitattu 4.2.2021. (englanniksi)
  2. a b Dyler (autokauppa): Mercedes-Benz C 112 - The Pioneer of Astonishing Technology (C112-esittely) dyler.com. dyler.com. Viitattu 4.2.2021. (englanniksi)
  3. Hemmings Stories: Mercedes-Benz C112 (C112-tarina) Hemmings Sports and Exotics. elokuu 2006. Hemmings. Viitattu 4.2.2021. (englanniksi)
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.