Mekes 4000

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mekes 4000 oli suomalaisen Parkanossa toimineen Mekes Oy:n 1965–1966 valmistama takavetoinen kaksipaikkainen kuljetustraktori jonka lempinimi oli Muuli. Mekes 4000 oli eräänlainen traktorin ja maastoauton välimuoto ja valmistaja kutsui sitä traktoriajoneuvoksi. Traktorin suunnittelussa tehdyt virheet kaatoivat hankkeen jo alkuvaiheissa. Koska traktorissa oli isot vetopyörät takana ja pienemmät vetämättömät pyörät edessä ohjaamon ja moottorin alla oli se maastossa epävakaa ja kaatui jo esittelyajossa ylämäessä selälleen.

Mekes 4000:n moottorina oli 28 hevosvoiman nelitahtinen kaksisylinterinen Steyr-Puch boxerimoottori. Kuljettajan ja apumiehen paikat olivat edessä ja niiden välissä oli moottoritila. Traktorin moottori ja vaihdelaatikko olivat peräisin Steyr-Puch Hafflinger maastoautosta jonka valmistamista Suomessa Mekes Oy suunnitteli myös samaan aikaan. Traktorin ajonopeus oli 30 km/h.

Mekes 4000-traktoria valmistettiin 10 kappaleen sarja ja lisäksi 2 prototyyppiä. Kaksi traktoreista on säilynyt ja toinen niistä on nykyisin Parkanon Seudun Automuseossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]