Mary Woronov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mary Woronov helmikuussa 2007.

Mary Woronov (s. 8. joulukuuta 1943)[1] on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan rooleistaan kulttielokuvissa. Woronov on esiintynyt yli kahdeksassakymmenessä elokuvassa, ja on myös tehnyt joitakin esiintymisiä televisiosarjoissa, kuten Charlien enkeleissä ja Ritari Ässässä. Woronov on kirjoittanut kirjat Blind Love ja Swimming Underground: My Years in the Warhol Factory.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Woronov syntyi Floridan Palm Beachissa hotellissa, joka oli muutettu toisen maailmansodan aikana sairaalaksi.[2] Hän kasvoi Brooklynissa äitinsä Carol Eschholzin ja adoptioisänsä, syöpäkirurgi Victor D. Woronovin, kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Woronov tanssi The Velvet Undergroundin kanssa Andy Warholin Exploding Plastic Inevitable -showssa.

Hänen merkittävimmät esiintymiset olivat vuoden 1975 kulttielokuvassa Kalmanralli 2000 ja vuoden 1979 elokuvassa Rock 'n' Roll High School, mutta hänen läpimurtonsa oli vuoden 1982 kulttifilmissä Paistinpannumurhaajat. Hän esiintyi muutamissa elokuvissa Paul Bartelin kanssa, ja on tehnyt myös vierailuja tv-ohjelmissa, kuten sarjoissa Buck Rogers in the 25th Century, Charlien enkelit, Ritari ässä, Moukarimies, Babylon 5 ja Highlander: The Series.

Woronov esiintyi Babylon 5:ssä nimellä Ko'Dath. Hänen oli tarkoitus tulla sarjaan vakituiseksi hahmoksi, mutta lähti osoitettuaan, ettei kokenut kasvojenkohotusta ja yksityiskohtaista meikkaamista välttämättömäksi roolihahmolleen.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Intelius search
  2. Looseleaf, Victoria: Mary Woronov: Artist, Chelsea Girl, and B-Movie Queen KCET. 5.11.2014. Viitattu 26.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mary Woronov.