Mars 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mars 3 laskeutuja Venäjän Memorial Museum of Cosmonautics -museossa. Mars 3 oli identtinen Mars 2:n kanssa.
Kartta, jossa näkyvät luotaimien laskeutumispaikat. Mars 2 alavasemmalla, ja ylempänä vasemmalta oikealle Viking 1, Mars Pathfinder ja Opportunity. Alarivin asteikko on kilometrejä.

Mars 2 oli miehittämätön avaruusluotain, joka kuului Neuvostoliiton Mars-ohjelmaan. Ohjelma oli sarja miehittämättömiä luotaimia, jotka laskeutuivat tai kiersivät Marsia. Se laukaistiin toukokuussa 1971. Mars 2 ja Mars 3 olivat identtisiä avaruusaluksia, joissa oli kiertolainen ja laskeutuja yhdessä. Ne laukaistiin Proton-K raketilla ja Blok D-yläasteella. Mars 2:n laskeutuja oli ensimmäinen esine Marsin pinnalla, mutta sen laskeutumisjärjestelmä meni epäkuntoon ja se katosi.[1].

Mars 2:ssa olevan kiertäjän oli määrä tutkia avaruuden aurinkotuulia ja mitata Marsin magneettikenttää. Sen lisäksi sen piti tutkia ja mitata Marsin kaasukehän ominaisuuksia ja lämpötilaa sekä tutkia pinnan topografian koostumusta sekä fysikaalisia ominaisuuksia Marsissa. Sen piti myös toimia tukiasemana välittämällä Maahan luotaimen lähettämää dataa. Marsin kaasukehässä vallitsi pölymyrsky, kun Mars 2 saapui perille, eikä se pystynyt kuvaamaan ja testaamaan niin kuin olisi pitänyt.[1][2]

Pölystä johtuva tietokonehäiriö ja väärä data saivat aikaan, että laskeutuja saapui kaasukehään väärässä kulmassa ja sen nopeus oli 6 km/s. Moduulin laskeutumisjärjestelmä meni epäkuntoon, ja se putosi ilman laskuvarjoa hallitsemattomasti Marsin pintaan.[1][2]

Mars 2 jatkoi toimintaansa ja lähetti tietoja sekä kuvia vuoden 1972 elokuun 22. päivään asti.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c NASA – NSSDCA – Spacecraft – Details nssdc.gsfc.nasa.gov. Viitattu 8.4.2018.
  2. a b c Deffree, Suzanne: Mars 2 crash lands on the Red Planet, November 27, 1971 EDN Network. 27.11.2017. Viitattu 19.04.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]