Maria Nagaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Nagajan mahdollinen muotokuva.

Maria Fedorovna Nagaja (ven. Мария Фёдоровна Нагая; n.  15531608) oli Venäjän tsaari Iivana Julman kuudes (mahdollisesti kahdeksas) vaimo.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maria meni naimisiin Ivanin kanssa vuonna 1581 ja vuotta myöhemmin hän synnytti heidän poikansa Dmitryn. Vuonna 1582 tsaari ehdotti Englannin kuningatar Elisabet I:lle, että tämä menisi naimisiin tämänselvennä sukulaisen Mary Hastingsin kanssa ja eroaisi vaimostaan ​​Maria Nagayasta, mutta nämä suunnitelmat eivät koskaan toteutuneet. Maria ei ollut miehensä suosiossa, ja vain pojan syntymä säästi hänet karkotukselta hovista.

Tsaarin kuoleman jälkeen vuonna 1584 Nagayalle ei myönnetty omaisuutta edesmenneen tsaarin testamentissa, vaan se jätettiin elämään poikansa maatuloilla, jolle myönnettiin Uglich, ja sekä hän että hänen poikansa asetettiin bojaarien holhouksen alle. Vaikka uuden tsaarin holhousvalvoja Boris Godunovin johdolla myönsi Marialle avustuksen, hän joutui kuitenkin jättämään hovin ja pääkaupungin sekä lähtemään poikansa ja veljiensä kanssa poikansa Uglichin kaupunkiin.

Vuonna 1591 hänen poikansa Dmitri kuoli Uglichissa epilepsiakohtaukseen. Godunov yllytti komission tutkimaan poikansa kuolemaa, ja Maria ja hänen veljensä tukivat huhua, että hänen poikansa olisi kuollut Godunovin tekemän poliittisen murhan seurauksena, ja tukivat mellakkaa, joka hyökkäsi Godunov-puolueiden bojaarien taloihin Uglichissa. Heidät kuitenkin kutsuttiin Moskovaan, jossa Mariaa ja hänen sukulaisiaan syytettiin "rikollisesta laiminlyönnistä", minkä seurauksena hänen veljensä vangittiin ja hänestä tehtiin nunna Beloozeron luostarissa.

Vuonna 1604, kun huhuttiin, että Maria oli tavannut teeskentelijän Väärän Dmitri I:n, joka esiintyi hänen poikanaan, Godunov soitti hänelle ja kuulusteli häntä, mutta hän kielsi tavanneensa Dmitryn ja lähetettiin takaisin luostariin. Vuonna 1605, Väärän Dmitriyn liittymisen jälkeen Moskovassa, Nagaya tunnetusti legitimoi hänet teeskentelijänä tunnistamalla hänet pojakseen ja palasi Moskovaan. Kaikki hänen perheenjäsenensä vapautettiin, palautettiin riveihinsä ja heille annettiin takavarikoitu omaisuus.

Vuonna 1606 Vasili Shuiski kaivattiin pois poikansa Dmitryn ruumiista, jotta hän voisi todistaa, että se oli toisen ruumis.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: