Mafran palatsin kirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mafran palatsin kirjasto.

Mafran palatsin kirjasto sijaitsee Mafran palatsissa Mafrassa Portugalissa, noin 28 km Portugalin pääkaupungista Lissabonista. Mafran palatsia alettiin rakentaa vuonna 1717, ja se valmistui vuonna 1755. Kirjastoa pidetään Mafran palatsin merkittävimpänä kokonaisuutena.

Arkkitehtuuri ja sisustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mafran palatsin kirjasto on rakennettu rokokoo-tyyliin. Se on 88 metriä pitkä, 9,5 metriä leveä ja 13 metriä korkea sali, jota kiertää joka puolelta parvi. Lattia on ladottu koristeellisesti lohenpunaisista, harmaista ja valkoisista marmorilaatoista ja katto on luotu stukkotyönä. Kaari-ikkunoita on salin molemmilla pitkillä sivuilla. Ikkunasyvennyksiin on sijoitettu lukupöytiä.

Kokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mafran kirjaston kokoelma on yksi Portugalin arvokkaimmista. Se sisältää noin 36 000 teosta.

Liber Chronicarum.

Teosten joukossa on noin 1 500 inkunaabelia. Joukossa on muun muassa Liber Chronicarum (suom. Nürnbergin kronikka) ja Raamattuja. Lisäksi kirjastossa on täydellinen Denis Diderot'n ja Jean le Rond d’Alembertin Encyclopédie (suom. Ensyklopedia)[1].

Kirjastoa pääsee ihailemaan palatsin pääsylipulla palatsin aukioloaikoina. Kirjoihin pääsee tutustumaan vain varaamalla ajan etukäteen[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirjasto, Palaciomafra.pt (Arkistoitu – Internet Archive) (portugaliksi)
  2. Consulta, Palaciomafra.pt (Arkistoitu – Internet Archive) (portugaliksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]