Maatalouden tuloverotus Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli käsittelee maataloustulon verotusta Suomen tuloverotuksessa.

Maatalouden tuloa ovat kaikki ne tulot, jotka verovelvollinen on saanut maataloudesta. Maatalouden tuloista vähennetään menot, jotka ovat aiheutuneet tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä.[1]

Tulolähteet ja tulolajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa veroista säädetään laissa. Tuloverotus on nettotulon verotusta eli vero maksetaan puhtaasta tulosta. Puhdas tulo saadaan, kun veronalaisesta tulosta vähennetään sen hankkimisesta ja säilyttämisestä aiheutuneet menot. Puhdas tulo lasketaan erikseen kolmelle tulolähteelle: elinkeinotulolähde, henkilökohtaisen tulon lähde ja maatalouden tulolähde. Maataloustulon verotuksesta säädetään Maatilatalouden tuloverolaissa (MVL). [2] Henkilökohtaisen tulon verotuksesta säädetään tuloverolaissa (TVL) ja elinkeinotulon verotuksesta elinkeinoverolaissa (EVL).

Suomessa on eriytetty tuloverojärjestelmä, jossa on kaksi tulolajia, pääomatulo ja ansiotulo. Pääomatuloihin ja ansiotuloihin jakaminen koskee ainoastaan kuolinpesiä ja luonnollisia henkilöitä. Tuloverolaissa määritellään ensin pääomatulot, ja kaikki muut tulot ovat ansiotuloa. Pääomatuloa on kaikenlainen pääomasta saatu tuotto, esim. korkotulot, vuokratulot jne.

Maatalouden tulos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatalouden tulos lasketaan vähentämällä maatalouden puhtaasta tulosta maataloudesta johtuneen velan korot sekä indeksi- ja kurssitappiot. Maatalouden puhtaaseen tuloon luetaan maatalouden harjoittajan kaikkien maatilojen maatalouden puhtaitten tulojen yhteismäärä. Metsätalouden puhtaaseen tuloon luetaan metsätalouden harjoittajan kaikkien maatilojen metsätalouden puhtaitten tulojen yhteismäärä.

Maatalouden verovuoden puhdas tulo on maataloudesta rahana tai rahanarvoisena etuutena verovuonna saatujen tulojen ja tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneiden menojen erotus. Maatalouden veronalaiseksi tuloksi ei lueta verovelvollisen ja hänen perheensä yksityistaloudessa käytettyjen tilalta saatujen varsinaisen maatalouden tuotteiden ja puutarhatuotteiden luovutushintaa. Maatalouden puhdas tulo lasketaan maatalouden tuloverolain (MVL) mukaan. Verovelvollisen kaikki maatalous käsittää yhden tulolähteen. Maatalouden tulos jaetaan pääoma- ja ansiotuloksi verotettaessa, pääomatuloa voi olla 0%, 10% ja 20% varojen ja velkojen erotuksena eli nettovarallisuudesta.

Mikäli maataloudessa jalostetaan ja myydään tilan tuotteita laajahkossa mittakaavassa, jolloin tilalla työskentelee ulkopuolista työvoimaa, tulkitaan toiminta elinkeinotuloksi, jolloin puhdas tulo on elinkeinoverolain (EVL) mukainen.

Metsäverotuksessa metsätalous kuuluu henkilökohtaiseen tulolähteeseen, ja tulo lasketaan tuloverolain (TVL) mukaan. Puun myynti on pääomatuloa TVL:n henkilökohtaisena tulolähteenä.

Maa-aineksien myynnistä saatu tulo lasketaan tuloverolain (TVL) mukaan, maa-aineksen myynti on pääomatuloa TVL:n henkilökohtaisena tulolähteenä.

Käsitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatilalla tarkoitetaan itsenäistä taloudellista yksikköä, jolla harjoitetaan maa- tai metsätaloutta.

Maataloudella tarkoitetaan varsinaista maataloutta sekä sellaista erikoismaataloutta taikka maa- tai metsätalouteen liittyvää muuta toimintaa, jota ei ole pidettävä eri liikkeenä.

Tulon käsite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuloksi luokitellaan verovelvollisen saama kaikki tulo. Tulon käsitettä on yksinkertaisempi lähestyä tuloista joita ei veroteta tuloina, jotka ovat seuraavia;

Pääomansiirrot, tavallisin pääoman siirto on lainananto sekä pääoman sijoittaminen yhtiöön. Lainanottajan kuin pääoman saaja ei ole velvollinen maksamaan veroa lainasta ja pääomasta.

Perhesuhteisiin perustuvat rahaliikkeet, joita ovat perheen yhteiseen kulutukseen liittyvät rahaliikenteet.

Tuloveroa ei makseta myöskään merkittävistä lahjoista ja perintöistä. Lahjaa ja perintöä verotetaan lahja- ja perintöverolain mukaisesti (PerVL).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maatalouden tulot ja menot (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Maatilatalouden tuloverolaki Finlex. Viitattu 24.9.2015.