MATLAB

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MATLAB

Matlab Logo.png

Matlab 7,6,0 screenshot.png
Kuvassa Matlab R2008a (7.6.0)

Kehittäjä The MathWorks
Kehityshistoria
Vakaa versio R2014b (8.4) / 2.10.2014 [1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Tekninen laskenta
Alusta Windows, Linux, OS X[2]
Lisenssi Kaupallinen/suljettu
Verkkosivu MATLAB-tuotesivu

MATLAB (lyhenne sanoista matrix laboratory) on The MathWorks -yhtiön ylläpitämä numeeriseen laskentaan tarkoitettu tietokoneohjelmisto sekä siinä käytettävä ohjelmointikieli. MATLAB sisältää työkalut matriisien käsittelyyn, funktioiden ja datan visualisointiin, algoritmien toteuttamiseen, käyttöliittymien luomiseen sekä vuorovaikutukseen muilla kielillä luotujen ohjelmien kanssa. Peruskokoonpanon lisäksi ohjelmistoon on saatavilla lukuisia lisätyökaluja (toolbox), joiden avulla mukaan voidaan lisätä erityisaloja koskevaa toiminnallisuutta tai esimerkiksi mahdollisuus symboliseen laskentaan.

MATLABin kehittämisen opiskelijoidensa apuvälineeksi aloitti Cleve Moler 1970-luvulla. Pian MATLAB levisi muidenkin yliopistojen ja matemaattisten yhteisöjen käyttöön. Vuonna 1984 Cleve Moler, Jack Little ja Steve Bangert perustivat The MathWorks -yhtiön ja kaupallistivat MATLABin.

Simulink[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simulink on MATLABin lisäohjelma, jolla voidaan mallintaa, analysoida ja simuloida dynaamisia järjestelmiä eri teknisen laskennan osa-alueilla. Järjestelmät voivat olla lineaarisia tai epälineaarisia ja niissä voi olla aikariippuvuutta. Aikariippuvuus voi olla diskreettiä, jatkuvaa tai näiden sekatyyppiä.

Simulinkissä on graafinen käyttöliittymä, jonka avulla malli voidaan luoda käyttämällä lohkokaavioita, jotka koostuvat lohkoista ja signaaliviivoista. Simulink-lohkokaaviot voivat sisältää erilaisia matemaattisia operaatioita, MATLAB-koodia ja sisään- ja ulostuloja. Lohkokaaviot ovat hierarkisia, mikä mahdollistaa sekä ylhäältä-alas- että alhaalta-ylös-lähestymistavan mallia luotaessa. [3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • GNU Octave, MATLABin kanssa yhteensopiva, vapaa numeerisen laskennan ohjelmisto
  • Mathematica, symbolisen ja numeerisen laskennan ohjelmisto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.mathworks.se/products/matlab/whatsnew.html?s_tid=main_release_ML_rp
  2. The MathWorks - MATLAB - Requirements Viitattu 10.10.2011
  3. Lähteenmäki, Matti: SIMULINK 5.0 Aloitusopas (pdf) 2004. Tampereen ammattikorkeakoulu. Viitattu 28.9.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]